Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία και με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, έχει αναλάβει μία σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους μέσα σε ένα δυσμενέστατο οικονομικό περιβάλλον. Το πλέγμα μέτρων, ωστόσο, πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τους κανόνες που έχουν διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για αυτόν τον λόγο, το Υπουργείο Οικονομικών και ειδικά ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, είναι σε τακτικές επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο για την έγκριση των μέτρων στήριξης, όσο και για τη χαλάρωση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων. Σε αυτό το περιβάλλον, η Επιτροπή έχει δημιουργήσει το Προσωρινό Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων, το οποίο λαμβάνει υπόψη τις αυξημένες ανάγκες στήριξης της πραγματικής οικονομίας και δίνει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στα κράτη-μέλη. 

Πρόσφατα, δε, η Επιτροπή προέβη στην πέμπτη αναθεώρηση του Προσωρινού Πλαισίου. Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρει σχετικά: «Έπειτα από συνεργασία των κρατών-μελών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελευταία ενέκρινε την πέμπτη αναθεώρηση του Προσωρινού Πλαισίου, η οποία προβλέπει παράταση του καθεστώτος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου – η προηγούμενη τροποποίηση προέβλεπε τη λήξη του Πλαισίου στις 30 Ιουνίου. Ακόμα πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι το αναθεωρημένο Πλαίσιο προβλέπει νέες, υψηλότερες οροφές ενισχύσεων. Συγκεκριμένα, τα όρια ενισχύσεων του σημείου 3.1 αυξάνονται από 100.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε 225.000 ευρώ, από 120.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας σε 270.000 ευρώ, και από 800.000 ευρώ ανά επιχείρηση κάθε άλλου τομέα σε 1.800.000 ευρώ. Σε αυτές τις οροφές μπορεί να προστεθεί και η ευχέρεια για αξιοποίηση του ορίου των 200.000 ευρώ μέσω του de minimis. Επίσης, αυξάνεται το όριο των ενισχύσεων του σημείου 3.12, βάσει του οποίου προβλέπεται ότι το κράτος μπορεί να συνεισφέρει στην κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους, από τα 3.000.000 ευρώ που είχε καθοριστεί με πρόσφατη τροποποίηση στα 10.000.000 ευρώ. Τέλος, προβλέπεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, η δυνατότητα μετατροπής των επιστρεπτέων μέτρων, όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως η απευθείας επιχορήγηση».

Ως προς το τι σημαίνει πρακτικά η πέμπτη αναθεώρηση του Προσωρινού Πλαισίου, ο κ. Τριαντόπουλος διευκρινίζει: «Το τροποποιημένο πλαίσιο πρώτον, μας εξασφαλίζει πιο άνετες προθεσμίες εντός των οποίων μπορούμε να παράσχουμε στήριξη στις επιχειρήσεις, προκειμένου να διατηρήσουμε τη βιωσιμότητά τους και τις θέσεις εργασίας, καθώς και μεγαλύτερα περιθώρια παρέμβασης, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι εξαιτίας των μακρών και εκτεταμένων επιπτώσεων της πανδημίας, η πραγματική οικονομία έχει ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές του και παρεμβαίνει στοχευμένα όπου κρίνεται αναγκαίο. Υπενθυμίζω ότι το Υπουργείο δρομολογεί ήδη την αξιοποίηση της σχετικής πρόβλεψης για τη δυνατότητα συνεισφοράς των κρατών στις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα ανεστάλη ή μειώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Ο λόγος, φυσικά, για το νέο καθεστώς επιδότησης παγίων, για το οποίο έχει ήδη κατατεθεί σχετική διάταξη για την ενεργοποίηση δαπανών και έχει κινηθεί η διαδικασία προ-κοινοποίησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις σχετικές τεχνικές συζητήσεις να προχωρούν για την οριστικοποίηση των παραμέτρων του νέου καθεστώτος ενίσχυσης, ώστε να εκδοθούν και οι σχετικές κανονιστικές πράξεις. Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται». 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ