Κατατέθηκε την Τρίτη 20 Ιουλίου στη Βουλή τροπολογία για τη διευθέτηση του ζητήματος της αποζημίωσης των αγροτών που επλήγησαν από τον παγετό της περασμένης άνοιξης, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό την κατεύθυνση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η τροπολογία υπογράφεται από τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος υπό τις οδηγίες του Υπουργού Οικονομικών συνεργάζεται στενά -από την πρώτη στιγμή- με τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχολιάζει σχετικά: «Με τη νέα τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή προβλέπεται η χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από το Υπουργείο Οικονομικών και η δυνατότητα προκαταβολής του 40% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης κάθε αγρότη, και συνολικά η αποζημίωση δύναται να φτάσει και έως το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που επλήγη. Η διαδικασία των προκαταβολών θα ξεκινήσει, όπως είχε ανακοινωθεί, το επόμενο διάστημα και ως απώτατο χρονικό όριο για την καταβολή της προκαταβολής ορίζεται η 31η Οκτωβρίου 2021.

Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει τη θέσπιση ενός ειδικού προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για τους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες ήταν σε προανθικό στάδιο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θα τεθεί την επόμενη περίοδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα περιλαμβάνει, επίσης, τη δυνατότητα προκαταβολής μέχρι ποσοστού 40%. Τέλος, αυξάνεται το όριο ανά δικαιούχο από 70.000 ευρώ σε έως 140.000 ευρώ για τα προϊόντα που καλλιεργούνται σε δύο περιόδους εντός του ίδιου έτους. Το εν λόγω ποσό μπορεί να τριπλασιαστεί μετά από απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για συγκεκριμένες ζημίες, μεταξύ των οποίων και ο παγετός.

Ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση, αξιολογώντας θετικά την εμπειρία της χορήγησης προκαταβολής έναντι αποζημίωσης στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές -μία πρακτική που ξεκίνησε με την περίπτωση του “Ιανού”- προχωρά άμεσα στη χορήγηση προκαταβολής 40% επί της αποζημίωσης που δικαιούνται οι παραγωγοί που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό. Παραγωγοί περιοχών και της Μαγνησίας, τους οποίους και είχαμε επισκεφθεί από την πρώτη στιγμή με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο στο πλαίσιο των επισκέψεων τις επόμενες κιόλας ημέρες του φαινομένου για τη διαπίστωση της έκτασης της ζημιάς σε πολλές περιοχές της επικράτειας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ