Ευρείες συσκέψεις τόσο με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα είχε την Παρασκευή, 14 Μαΐου, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για Θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Στις εν λόγω συσκέψεις συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος προΐσταται της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων, μίας υπηρεσίας που συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων.

Έπειτα από την επίσκεψη της κ. Βεστάγκερ στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τριαντόπουλος δήλωσε: «Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, Μ. Βεστάγκερ, επισκέφθηκε το Υπουργείο Οικονομικών, όπου είχε εκτενή συζήτηση με τον Υπουργό Οικονομικών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για τις υποθέσεις για τις οποίες έχουμε αναπτύξει στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την τελευταία περίοδο. Ειδικότερα, αναλύθηκαν οι μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων που έχουμε προωθήσει και υλοποιήσει την τελευταία διετία, η αξιοποίηση του Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας -στο πλαίσιο του οποίου έχουν εγκριθεί περίπου 14 δισ. ευρώ για περισσότερα από 20 μέτρα- και για τις “ανοικτές” υποθέσεις και εκκρεμότητες ανακτήσεων, επί των οποίων συνεργαζόμαστε. Ήταν μια ιδιαιτέρως εποικοδομητική συνάντηση εργασίας».

Κατά τη διάρκεια της συνάντηση, ο Υπουργός Οικονομικών και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής για τις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιήσει την τελευταία περίοδο στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων και, δη, στην ενδυνάμωση την Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΕΜΚΕ) της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής. Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία περίοδο, (1) συστάθηκε και λειτούργησε η Διϋπουργική Επιτροπή Κρατικών Ενισχύσεων (ενώ είχε θεσπιστεί από το 2013), (2) διαμορφώθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις προς τα υπουργεία για την τήρηση του πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων και την ενίσχυση του ρόλου των περιφερειακών μονάδων, (3) πραγματοποιήθηκε υψηλού επιπέδου σεμινάριο στην Αθήνα επί των κρατικών ενισχύσεων για τη δημόσια διοίκηση με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, (4) δημιουργείται ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα για τις κρατικές ενισχύσεις (CESANET) που θα συνδέει και θα ενσωματώνει όλη τη σχετιζόμενη πληροφορία, (5) αναβαθμίζεται η μονάδα της ΚΕΜΚΕ σε Διεύθυνση με τρία τμήματα που θα έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο, περιγραφή και δομή, (6) αυξάνεται καθοριστικά το στελεχιακό δυναμικό της υπηρεσία με 17 νέα στελέχη από 6 που ήταν μέχρι πρότινος, (7) προωθείται η μεταστέγαση της υπηρεσία σε νέες σύγχρονες κτιριακές υποδομές, και (8) δρομολογείται η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων -στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- ώστε οι δυνατότητες να ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις που διαμορφώνονται. Είναι αλλαγές και παρεμβάσεις που εκτιμήθηκαν ιδιαιτέρως από την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία και συνεχάρη το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης για το σημαντικό έργο που έχει γίνει όλη αυτή την περίοδο.

Στη συνέχεια, η κ. Βεστάγκερ επισκέφτηκε τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου σε μία ευρεία σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας απέναντι στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Η κ. Βεστάγκερ έκανε ιδιαίτερα θετικά σχόλια τόσο για το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, όσο και για την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων που ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση. Μετά το πέρας της σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε σχετικά: «Συμμετείχα στη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, και της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου Ανταγωνισμού, M. Βεστάγκερ, στο πλαίσιο της οποίας η Επίτροπος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι “τόσο η διαχείριση της πανδημίας, όσο και η κατάσταση αυτή την στιγμή στη χώρα είναι εντυπωσιακή. Πραγματικά εντυπωσιακή. Βλέπουμε σχεδόν σε κάθε τομέα ότι εξελίσσονται οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και την αναμενόμενη ανάπτυξη […]”».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ