Την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας επισκέφτηκε την Τετάρτη 5 Μαΐου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου μεταξύ άλλων συμμετείχε σε σύσκεψη σε ξενοδοχείο της πόλης της Καρδίτσας με θέμα την πορεία της υλοποίησης των μέτρων στήριξης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών που έχει προκαλέσει ο «Ιανός». Αναλυτική παρουσίαση σχετικά με τα μέτρα έκανε ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει και τον συντονισμό της υλοποίησης των εν λόγω μέτρων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, οι βουλευτές κκ. Γιώργος Κωτσός και Ασημίνα Σκόνδρα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, οι Δήμαρχοι Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου, Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης, Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου και Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, καθώς και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της περιοχής.

Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σχολίασε ότι: «στην Καρδίτσα, παρουσιάσαμε στην Α.Ε. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το σχέδιο αποκατάστασης και στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από τον “Ιανό”, εστιάζοντας σε μέτρα και πολιτικές για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων, αγροτών και εργαζομένων, καθώς και στα έργα αποκατάστασης υποδομών και δικτύων. Μέτρα και πολιτικές που συνεχίζονται σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους».

Στη συνέχεια, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία: «Στην περίπτωση του “Ιανού”, όπου η περίμετρος είναι εξαιρετικά μεγάλη τόσο γεωγραφικά (εκτείνεται σε 3 περιφέρειες) όσο και ως προς το φάσμα των δικαιούχων (περιλαμβάνονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις), μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχε χορηγηθεί το 20% της ζημιάς σε 1.650 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Πρόκειται για ποσό 6,7 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολική ζημιά 33,4 εκατ. ευρώ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύτηκε μία νέα κοινή υπουργική απόφαση που προβλέπει τη χορήγηση επιπλέον 1,3 εκατ. ευρώ σε περισσότερες από 500 πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην ΠΕ Καρδίτσας. Επίσης, 7.817 πληγείσες επιχειρήσεις συμμετείχαν στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, λαμβάνοντας περισσότερα από 9 εκατ. ευρώ. Οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι έλαβαν 46,6 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ και είναι η πρώτη φορά που οι πληρωμές έγιναν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, το ύψος της χρηματοδότησης από τα αρμόδια υπουργεία προς τις περιφέρειες και τους δήμους για την αποκατάσταση υποδομών και δικτύων διαμορφώνεται σε 154.100.000 ευρώ, ενώ το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διαθέτει μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων άλλα 143.000.000 ευρώ για έργα αποκατάστασης. Επίσης, το συνολικό διαθέσιμο ποσό προς τους δήμους για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων νοικοκυριών και για οικοσκευή, διαμορφώθηκε σε 16.567.124 ευρώ, ενώ 6.217 δικαιούχοι έλαβαν 27,7 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του έκτακτου σχήματος εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Υπενθυμίζω, δε, ότι η περίπτωση του “Ιανού” αντιμετωπίζεται ως πρότυπο, το οποίο έχει εφαρμοστεί ήδη και στη στήριξη πληγέντων άλλων θεομηνιών -όπως ο σεισμός στη Σάμο- ενώ μας έδωσε και ορισμένα χρήσιμα μαθήματα ως προς τον συντονισμό και την οργάνωση, τα οποία αξιοποιήσαμε στον νέο νόμο για την Κρατική Αρωγή, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο (ν. 4797/2021)».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ