Το χρηματοδοτικό εργαλείο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής συνεχίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών με την υλοποίηση του 5ου κύκλου της, που ξεκίνησε από τις 5 Ιανουαρίου και συνεχίζεται έως και τις 15 Ιανουαρίου 2021. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε τα παρακάτω:

«Από την Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, οι επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτημα χρηματοδότησης στο πλαίσιο του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ήδη, μέχρι το βράδυ της Κυριακής, 10 Ιανουαρίου 2021, έχουν υποβληθεί 150.604 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος και συνεχίζεται η διαδικασία. Το συνολικό ύψος της διαθέσιμης χρηματοδοτικής ενίσχυσης προβλέπεται να ανέλθει στα 1,5 δισ. ευρώ. Έτσι, η συνολική απευθείας στήριξη του κράτους προς τις επιχειρήσεις, και ιδίως τις μικρές και μικρομεσαίες, μέσω των πέντε κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα φθάσει τα 7 δισ. ευρώ. 

Και στον 5ο κύκλο, όπως και στον προηγούμενο, η περίμετρος των δικαιούχων είναι διευρυμένη, περιλαμβάνοντας και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, και το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο, με προϋπόθεση να διατηρηθεί το ίδιο επίπεδο απασχόλησης έως και τα τέλη του Ιουνίου 2021. Φυσικά, στον 5ο κύκλο δεν υπάρχει η πρόβλεψη για στήριξη των επιχειρήσεων, ασχέτως της μείωσης του κύκλου εργασιών τους, στις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία “Ιανός”. Και αυτό διότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη ήταν ένα διακριτό μέτρο του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τη στήριξη των συγκεκριμένων περιοχών που δεν συνεχίζεται στον 5ο κύκλο.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τον 4ο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, γενικότερα, στις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία “Ιανός” ενισχύθηκαν από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο του Υπουργείου Οικονομικών 29.225 επιχειρήσεις, συμπεριλαμβάνοντας μικρές επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που έλαβαν περίπου 93 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, 7.817 επιχειρήσεις έλαβαν ενίσχυση περίπου 9 εκατ. ευρώ ως στήριξη λόγω του “Ιανού”, χωρίς -δηλαδή- να έχουν την προβλεπόμενη μείωση στον κύκλο εργασιών τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο αναφοράς. Από αυτές, στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας 2.896 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις έλαβαν περίπου 3,3 εκατ. ευρώ, στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας 808 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις έλαβαν περίπου 850.000 ευρώ, και στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας 795 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις έλαβαν 1 εκατ. ευρώ. Έτσι, συνυπολογίζοντας και την περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, 4.522 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις στη Θεσσαλία έλαβαν ενίσχυση 5,2 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ως στήριξη λόγω των δυσμενών επιπτώσεων από τη θεομηνία “Ιανός”.

Στο σύνολο, φυσικά, της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, οι πόροι που αντλήθηκαν αφορούσαν 39.378 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και διαμορφώθηκαν στα 115,5 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων, 42,6 εκατ. ευρώ σε 15.228 επιχειρήσεις της περιφερειακής ενότητας Λάρισας, 38,6 εκατ. ευρώ σε 9.406 επιχειρήσεις της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας, 17,4 εκατ. ευρώ σε 8.826 επιχειρήσεις της περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας και 17,9 εκατ. ευρώ σε 5.918 επιχειρήσεις της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων. Αθροιστικά, λοιπόν, στους πρώτους τέσσερις κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας έχουν λάβει περίπου 230 εκατ. ευρώ. 

Και προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχιστεί η στήριξη των επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ