Κατατέθηκε χθες, Δευτέρα, στη Βουλή των Ελλήνων το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα την κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες και άλλες διατάξεις. Με τη νέα νομοθετική του πρωτοβουλία, το Υπουργείο Οικονομικών αποσκοπεί στη δημιουργία ταχύτερων και αποτελεσματικότερων διαδικασιών στήριξης επιχειρήσεων και άλλων φορέων που έχουν πληγεί από θεομηνίες, αλλά και στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. «Η προσπάθεια ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε με το πέρασμά του ο “Ιανός”. Στην προσπάθειά μας να παράσχουμε άμεση στήριξη στους πληγέντες, διαπιστώσαμε ότι χρειάζονται βαθιές τομές στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Οι καθυστερήσεις 4-5 ετών για την αποζημίωση μίας πληγείσας επιχείρησης δεν είναι ανεκτές. Η κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών παράλληλα μεταξύ τους, χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός, δεν είναι αποδεκτή. Με συστηματική δουλειά, και έχοντας πάντα ως γνώμονα τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη, καταλήξαμε σε μία νέα πρωτοβουλία, η οποία εξορθολογίζει και βελτιώνει συνολικά το τρέχον καθεστώς της κρατικής αρωγής», επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.

Στη συνέχεια, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος εξειδικεύει τους στόχους που καλείται να εκπληρώσει το νομοσχέδιο: «Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, πρώτον διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο, απλοποιημένο, συνεκτικό, διαφανές και φιλικό προς τον πολίτη πλαίσιο επιχορήγησης πληγεισών επιχειρήσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η επιστροφή στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατόν. Δεύτερον, δημιουργείται μία διαδικασία συντονισμού των μέτρων αποκατάστασης και στήριξης, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Τρίτον, δημιουργείται μία εξειδικευμένη δομή εντός του Υπουργείου Οικονομικών για την υπηρεσιακή διαχείριση των καθεστώτων στήριξης των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη υπηρεσιακή συνέχεια στη χάραξη και υλοποίηση όλων των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων των θεομηνιών, καθώς και των συνεπειών της πανδημίας που δημιουργήθηκαν την τελευταία περίοδο από το Υπουργείο Οικονομικών».

Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος εξειδικεύει και τα βασικά συστατικά της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κρατικής αρωγής, σημειώνοντας ότι: «πέντε είναι τα κύρια στοιχεία της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας:

Η βελτίωση του μηχανισμού επιχορήγησης επιχειρήσεων που επλήγησαν από θεομηνίες σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση των κατάλληλων κάθε φορά εργαλείων ενίσχυσης και την οριοθέτηση και επιτάχυνση των διαδικασιών. 

Ο συντονισμός των διαδικασιών προώθησης μέτρων ενίσχυσης και αποκατάστασης σε εθνικό επίπεδο. 

Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας κρατικής αρωγής, η οποία θα καθιστά τη διαδικασία της οικονομικής ενίσχυσης γρήγορη, απλή, αποτελεσματική, με δυνατότητα ελέγχου και διασταύρωσης των στοιχείων και των σχετικών δηλώσεων.

Η κινητροδότηση της ιδιωτικής ασφάλισης μέσω σχετικής διάταξης που προβλέπει ότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις μπορούν να λαμβάνουν επιχορήγηση επιπλέον του ποσού της αποζημίωσης που καλύπτεται από την ιδιωτική τους ασφάλιση.

Η διαμόρφωση συνθηκών για την κινητοποίηση της κοινωνίας με τη σύσταση Ταμείου Κρατικής Αρωγής. 

Συνοψίζοντας, με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κρατικής αρωγής θεσμοθετείται η άμεση, και αποτελεσματική παρουσία του κράτους δίπλα στις επιχειρήσεις που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Συνεπώς, το νομοσχέδιο αποκαθιστά το αίσθημα ασφάλειας και κοινωνικής δικαιοσύνης και ως εκ τούτου αναβαθμίζει και το κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας, δηλαδή την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και την κοινωνία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ