Σε σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, με αντικείμενο τη στήριξη των πυρόπληκτων, συμμετείχε την Πέμπτη 5 Αυγούστου ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Περιφερειάρχης, ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιοι Γενικοί Γραμματείς, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ και δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε σχετικά: «Το πρωί της Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, υπό τον Περιφερειάρχη, στην έδρα της Περιφέρειας Αττικής, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνάδελφοι Γενικοί Γραμματείς και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, με τους δημάρχους της πληττόμενης περιοχής και αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αφού αναλύθηκε η τρέχουσα κατάσταση, αναπτύχθηκαν τα μέτρα και οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για την αποκατάσταση και τη στήριξη των πυρόπληκτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται μέτρα, όπως η επιχορήγηση των επιχειρήσεων για την κάλυψη μέρους της εκτιμηθείσας ζημιάς, η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, συνεχίζουμε τη στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, καθώς ο μεγάλος αγώνας των στελεχών της Πυροσβεστικής, την Πολιτικής Προστασίας και όλων των αρμοδίων απέναντι σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση συνεχίζεται. Δύναμη σε όλους. Ακούμε με ευλάβεια τους αρμόδιους. Και τον νου μας».

Διευκρινίστηκε, δε, ότι το ειδικό πλαίσιο στήριξης με τα συγκεκριμένα μέτρα που αποφασίστηκαν θα αξιοποιηθεί και για τις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές. Ο κ. Τριαντόπουλος εξειδίκευσε τα μέτρα: «Η Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενεργοποιούν μια σειρά από μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές, μετά την κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την οριοθέτησή τους από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ειδικότερα, προβλέπεται:

Πρώτον, αναστολή για έξι μήνες φορολογικών υποχρεώσεων, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται.

Δεύτερον, οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του. Εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ, ενώ επιπλέον ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται, επίσης, οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, καθώς και οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Τρίτον, στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής, η οποία αποτελείται από 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Τέταρτον, επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά, η περιλαμβάνει τη ζημιά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Πέμπτον, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Έκτον, αναστολή για έξι μήνες διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Έβδομον, ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Όγδοον, επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης.

Ένατον, φιλοξενία των πυρόπληκτων σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Δέκατον, στήριξη αγροτών από τον ΕΛΓΑ. Σε συνεργασία, δε, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα διαμορφωθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλυφθούν και άλλες περιπτώσεις πληττόμενων αγροτών και παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο αποζημιώσεων του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος της Κρατικής Αρωγής, συνεργάζεται με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς για την προώθηση των μέτρων στήριξης φυσικών και νομικών προσώπων που πλήττονται, ώστε η στήριξη να φτάσει, με ταχείς ρυθμούς, στους δικαιούχους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ