Προχωρούν από σήμερα, από τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, οι πληρωμές για την ενίσχυση των αγροτών μέσα από διαφορά πλαίσια και προγράμματα στήριξης. Μεταξύ των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων που ανακοινώθηκαν είναι και αυτές που αφορούν (α) καλλιέργειες μήλων, κάστανων και αχλαδιών και στη Μαγνησία, μέσω του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και (β) καλλιέργειες αμυγδάλων στην ευρύτερη περιοχή των Καναλίων της Μαγνησίας, μέσω ενίσχυσης de minimis, καθώς έχουν πληγεί σημαντικά από μύκητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησαν οι πληρωμές για τους παραγωγούς μήλων και κάστανων της Μαγνησίας, η ενίσχυση των οποίων εκτιμάται σε 3 εκατ. ευρώ. Μετά το Πάσχα πρόκειται να καταβληθούν και οι αποζημιώσεις de minimis, μεταξύ των οποίων και για τις καλλιέργειες αμυγδάλων της Μαγνησίας, ενώ αποστέλλεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια νέα δέσμη αιτήματος αποζημιώσεων, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία αφορά και τις καλλιέργειες αχλαδιών, περιλαμβάνοντας και τις καλλιέργειες της Μαγνησίας.

Σημειώνεται ότι σε συνέχεια των συσκέψεων από την ομάδα εργασίας για τον συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων, υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά και με τη συμμετοχή του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, των αρμόδιων Γενικών Γραμματέων και του Προέδρου του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, προχώρησαν με γρήγορες ταχύτητες οι διαδικασίες στήριξης, ενίσχυσης και αποζημίωσης του πρωτογενούς τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε σχετικά: «Με πολύ γρήγορους ρυθμούς και με στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων, η Κυβέρνηση προχώρησε και δρομολογεί την αποζημίωση και στήριξη, όπου κρίθηκε απαραίτητο, των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα. Συνολικά, οι σημερινές ανακοινώσεις αποζημιώσεων και ενισχύσεων, αθροιστικά με αυτές των έκτακτων πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη τριετία, ανέρχονται στο ποσό των 1,8 δισ. ευρώ.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στηρίζονται και καλλιέργειες που αφορούν τη Μαγνησία, όπως τα μήλα, τα κάστανα, τα αμύγδαλα, τα αχλάδια, αλλά και άλλες καλλιέργειες, με συνέπεια στον σχεδιασμό και σε ό,τι έχει ήδη ανακοινωθεί. Σήμερα, λοιπόν, προχώρησαν οι καταβολές των ενισχύσεων προς τους παραγωγούς μήλων και κάστανων, που αθροιστικά ανέρχονται κοντά στα 3 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, δρομολογήθηκε αμέσως μετά το Πάσχα, η καταβολή των αποζημιώσεων de minimis, οι οποίες αφορούν και τους αμυγδαλοπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής των Καναλίων, με ένα κονδύλι 562.500 ευρώ, σε συνέχεια και σχετικής εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής προς τους αρμόδιους Υπουργούς, λόγω της σημαντικής ζημιάς στην παραγωγή από συγκεκριμένο είδος μύκητα. Τέλος, αποστέλλεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια δεύτερη δέσμη αιτήματος αποζημιώσεων, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία – ένα μέτρο που καλύπτει και τους αχλαδοπαραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Μαγνησίας.

Η Κυβέρνηση, υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζει τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μία σειρά προβλημάτων, από την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μέχρι τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here