Προχωρά η διαδικασία για τη χορήγηση ειδικής ενίσχυσης στους παραγωγούς κάστανων και μήλων. Έτσι, σε συνέχεια της με αρ. 516/100039 (Β΄ 2129) κοινής υπουργικής απόφασης με θέμα  «Χορήγηση ενίσχυσης σε παραγωγούς μήλων και κάστανων σε όλη την Επικράτεια και λεπτομέρειες εφαρμογής με βάση την υπό στοιχεία 2022/C 426/01 (C 426/9.11.2022) ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Προσωρινό Πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας)», δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, 7 Απριλίου 2023, η ανακοίνωση πρόθεσης χρηματοδότησης  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Χορήγηση ενίσχυσης σε παραγωγούς μήλων και κάστανων σε όλη την Επικράτεια με βάση την υπό στοιχεία 2022/C 426/01 (C 426/9.11.2022) ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Προσωρινό Πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας)».

Η ανωτέρω ανακοίνωση πρόθεσης χρηματοδότησης, η δημόσια δαπάνη ΕΠΑ της οποίας ανέρχεται σε 25.145.430 ευρώ,  εκδίδεται στο πλαίσιο του ΤΠΑ 2021-2025 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βαρύνει τον Αναπτυξιακό Στόχο 2 – «Πράσινη Ανάπτυξη» και τον Άξονα Προτεραιότητας 2.4 – «Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων», με σκοπό τη στήριξη των παραγωγών μήλων και κάστανων της χώρας, οι οποίοι ως αποτέλεσμα της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία, επλήγησαν τόσο από την αύξηση του κόστους παραγωγής (και ιδίως από την αύξηση του κόστους ενέργειας, φυτοπροστασίας και θρέψης φυτών) με συνακόλουθη τη μείωση του εισοδήματός τους όσο και από τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Παράλληλα αποσκοπεί στην κάλυψη της ρευστότητας των ανωτέρω παραγωγών, ενόψει έναρξης της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Έτσι, η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων μερών, προωθεί τη σχετική διαδικασία, όπως έχει έγκαιρα ανακοινώσει στους ενδιαφερόμενους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, που συμμετέχει στην κυβερνητική ομάδα εργασίας για τη χρηματοδότηση των αναγκών που προέκυψαν σε παραγωγούς λόγο της κλιματικής κρίσης, αλλά και της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας, σημείωσε ότι «η διαδικασία για την ειδική ενίσχυση σε παραγωγούς μήλων και κάστανων προχωρά κανονικά, μέσα από ειδική διαδικασία χρηματοδότησης από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Μια χρηματοδότηση κοντά στα 25 εκατ. ευρώ, με την προβλεπόμενη διαδικασία να συνεχίζεται, ώστε η εν λόγω ειδική ενίσχυση να καταβληθεί στους δικαιούχους τις επόμενες ημέρες, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας που έχουμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα συνεργαζόμενα Υπουργεία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ