Για τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2023 που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε, βάσει των αυτοψιών που διενεργήθηκαν στα πληγέντα κτήρια από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ), Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών των κτηρίων.

Με την απόφαση αυτή οριοθετούνται ως πυρόπληκτες οι κάτωθι περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας (α) στο Δήμο Αλμυρού οι Δημοτικές Κοινότητες Πλατάνου και Αλμυρού της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού, (β) στο Δήμο Βόλου οι Δημοτικές Κοινότητες Σέσκλου της Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας, και Νέας Αγχιάλου και Μικροθηβών της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου, και (γ) στο Δήμο Ρήγα Φεραίου οι Δημοτικές Κοινότητες Βελεστίνου και Αγίου Γεωργίου Φερών της Δημοτικής Ενότητας Φερών.

Στην εν λόγω ΚΥΑ προβλέπεται η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή / ανακατασκευή κτηρίων κάθε χρήσης (κατοικίες κύριες και δευτερεύουσες, επαγγελματικά, αποθήκες κ.λπ.). Η χορηγούμενη στεγαστική συνδρομή αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και από άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που στον ίδιο ιδιοκτήτη ανήκαν περισσότερες της μιας πληγείσες ιδιοκτησίες με συνολικό εμβαδόν μεγαλύτερο των 150 τ.μ., χορηγείται δωρεάν κρατική αρωγή για όλες τις ιδιοκτησίες και μέχρι εμβαδόν 150 τ.μ., ενώ για τα υπόλοιπα τ.μ. των ιδιοκτησιών χορηγείται άτοκο δάνειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως «με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την οριοθέτηση των φυσικών καταστροφών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου και την παροχή στεγαστικής συνδρομής στους πληττόμενους πολίτες. Έτσι, παράλληλα με την οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη της οικοσκευής ή των απλών επισκευαστικών εργασιών, χορηγείται και στεγαστική συνδρομή για τις κτιριακές υποδομές προς τους ιδιοκτήτες για να επισκευάσουν τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις, ανάλογα και με το επίπεδο της ζημιάς, όπως έχει καταγραφεί και από τα αρμόδια κλιμάκια της ΓΔΑΕΔΚ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Κλιμάκια που έχουν διενεργήσει περισσότερες από 500 αυτοψίες και καταγραφές στη Μαγνησία. Συνεπώς, οι δικαιούχοι πρέπει να επικοινωνήσουν με την αρμόδια υπηρεσία, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία».

Τέλος, οι δικαιούχοι μπορούν για περισσότερες πληροφορίες να απευθυνθούν στο 213 1331223.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ