Την Παρασκευή, 11 Αυγούστου, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και σε συνέχεια σχετικής εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η παράταση για την υποβολή των αιτήσεων της πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2023, ως και την 31η Αυγούστου 2023, προκειμένου να παρασχεθεί επαρκής χρόνος στους πληγέντες για την υποβολή των αιτήσεων.

Με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε πως  «Από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε εφαρμογή το πλαίσιο της κρατικής αρωγής και στη Μαγνήσια, με τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής να είναι άμεσα στο πεδίο, αλλά και να ενεργοποιούνται όλα τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης. Συνολικά, στη Μαγνησία, έχουν διενεργηθεί 441 αυτοψίες και έλεγχοι σε κτίρια και εγκαταστάσεις που υπέστησαν ζημιά από τις πυρκαγιές καθώς η διαδικασία αυτοψιών και καταγραφής ξεκίνησε άμεσα, από τα αρμόδια κλιμάκια, σε συνεργασία με τα στελέχη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, που βρέθηκαν στο πεδίο από την πρώτη στιγμή. Από αυτές, 17 κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα»), 111 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά -μέχρι να επισκευαστούν- ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα») και 313 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»). Φυσικά, στο ίδιο πλαίσιο προχώρησαν και οι αυτοψίες από τον ΕΛΓΑ, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας όλων. Παράλληλα, σε σύντομο χρονικό διάστημα άνοιξε και η πλατφόρμα για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr. Μέχρι στιγμής έχουμε 83 οριστικές υποβολές αιτήσεων στην πρώτη αρωγή για τη Μαγνησία και ο στόχος είναι οι πρώτες πληρωμές να γίνουν μέσα στον Αύγουστο. Προς αυτή την κατεύθυνση, με ταχείς ρυθμούς, συνεχίζεται η υλοποίηση όλων των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης και στη Μαγνησία, όπως και στις άλλες περιοχές της πατρίδας μας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές».

Παράλληλα, όσον αφορά την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, τροποποιείται η ημερομηνία ορόσημο με την οποία λαμβάνονταν υπόψη τα στοιχεία περιουσιακής κατάστασης, σε 14 Αυγούστου 2023, προκειμένου να ληφθούν υπόψη και πρόσφατες μεταβολές στα στοιχεία ακινήτων για ιδιοκτήτες κτηρίων που έχουν πληγεί.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας arogi.gov.gr η οποία λειτουργεί με τη συμβολή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Αίτηση δύναται να υποβάλλουν:

  • για πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης, οι επιχειρήσεις και οι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2023 και
  • για πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2023.

Διευκρινίζεται ότι για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης, θα προηγηθεί διασταύρωση των στοιχείων των αιτήσεων με τα στοιχεία που υποβάλλονται στην οικεία περιφέρεια για εκτίμηση και καταγραφή ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής. Αντίστοιχα, για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής, θα προηγηθεί διασταύρωση των στοιχείων των αιτήσεων με τα στοιχεία των δελτίων επανελέγχου και τις εκθέσεις αυτοψίας των αρμόδιων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής για το χαρακτηρισμό των κτηρίων.

Υπογραμμίζεται ότι το ποσό της πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης που λαμβάνει κάθε επιχείρηση συμψηφίζεται με το ποσό της τελικής επιχορήγησης, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά την καταγραφή ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας. Αντίστοιχα, το ποσό της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής που λαμβάνει κάθε ιδιοκτήτης συμψηφίζεται με το ποσό της τελικής στεγαστικής συνδρομής, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με σχετική απόφαση οριοθέτησης και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής.

Επισημαίνεται ότι, τόσο για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, όσο και για την πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης, σε περίπτωση που ο λαβών την ενίσχυση υποβάλει ψευδή δήλωση ή δεν υποβάλει σχετικό φάκελο στις αρμόδιες υπηρεσίες ή δεν κριθεί τελικά δικαιούχος ή το ποσό που δικαιούται είναι μικρότερο, προβλέπεται η επιστροφή του συνολικού ποσού ή του υπερβάλλοντος ποσού στο Ελληνικό Δημόσιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ