Κατά την περίοδο 2019-2023, το συνολικό όφελος για τα νοικοκυριά της Μαγνησίας από τις διαδοχικές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, τις οποίες υλοποίησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έφτασε – αθροιστικά – κοντά στα 60 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, ανέρχεται σε 59,3 εκατ. ευρώ, όπως ενημερώνει ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και υποψήφιος Βουλευτής Μαγνησίας με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Επισημαίνεται ότι από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ήταν υπεύθυνος για τη μεταρρύθμιση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, επί της οποίας βασίστηκε και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το Οικονομικό Επιτελείο και η μείωσης του.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε σχετικά: «Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μεθοδικά και συντεταγμένα, προέβη σε σειρά ενεργειών για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, η οποία είχε αυξηθεί υπέρμετρα από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Για τον ΕΝΦΙΑ, μάλιστα, η συνολική μείωση που επετεύχθη ήταν μεγαλύτερη από τη δέσμευση που είχε αναλάβει προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία, δίνοντας ανάσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Έτσι, μεσοσταθμικά η μείωση του ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε κοντά στο 35%.
Τα οφέλη αυτής της πολιτικής είναι απτά και για τους πολίτες της Μαγνησίας, οι οποίοι είδαν και φέτος σημαντικά χαμηλότερη επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2018, με τη μείωση να ξεπερνά το 35% και να φτάνει το 37%. Συγκεκριμένα, το συνολικό όφελος για τα νοικοκυριά της περιοχής μας ανέρχεται σε 59,3 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2019-2023. Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων εναρμονίστηκε με τις εμπορικές τιμές, σε συνέχεια της μεταρρύθμισης του συστήματος προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών.
Ειδικότερα, το 2018 το ποσό του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε σε φυσικά πρόσωπα στη Μαγνησία ανήλθε σε 42,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, με την αρχική μείωση, μόλις ανέλαβε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, το εν λόγω ποσό μειώθηκε κατά 9,5 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 33,1 εκατ. ευρώ. Μειωμένο ποσό φόρου -σε σχέση με το 2018- που διατηρήθηκε και το 2020 και το 2021, με τις αντίστοιχες θετικές επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Σε συνέχεια της μεταρρύθμισης του συστήματος των αντικειμενικών αξιών και, φυσικά, της εισαγωγής του νέου τρόπου υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το Οικονομικό Επιτελείο, η φορολογική επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ μειώθηκε περαιτέρω στη Μαγνησία, με το ποσό που βεβαιώθηκε το 2022 στα φυσικά πρόσωπα στη Μαγνησία να έχει διαμορφωθεί στα 26,9 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου στα ίδια επίπεδα ανήλθε και φέτος.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και κατά τη δεύτερη θητεία της. Μία πολιτική που έχει θετικό πρόσημο για όλους τους πολίτες, και φυσικά για τους πολίτες της Μαγνησίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here