Εκτελέστηκαν την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023, έπειτα από προεργασία από τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, οι πληρωμές για την ενίσχυση των αμυγδαλοπαραγωγών των Καναλίων.

Η πληρωμή έρχεται σε συνέχεια της δημοσίευσης της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων (ΦΕΚ Β’ 2762/26.04.2023), όπως ενημερώνει ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και υποψήφιος Βουλευτής Μαγνησίας με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Η απόφαση καλύπτει, μεταξύ άλλων, τους παραγωγούς αμυγδάλων στην περιοχή Καναλίων και ειδικότερα στις Δημοτικές Κοινότητες Καναλίων, Κερασιάς και Κεραμιδίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, εξαιτίας της προσβολής από μύκητα των καλλιεργειών αμυγδάλων, αλλά και ακραία καιρικών φαινομένων την προηγούμενη χρονιά. Το σύνολο της ενίσχυσης για τη συγκεκριμένη κατηγορία παραγωγών διαμορφώθηκε κοντά στο 0,5 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε σχετικά: «Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι πληρωμές των ενισχύσεων προς αμυγδαλοπαραγωγούς των Καναλίων, συνολικού ύψους 0,5 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια και της δημοσίευσης της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη χορήγηση ενισχύσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγροτών, των οποίων οι  καλλιέργειες επλήγησαν από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και από διάφορες ασθένειες, σε συνέχεια σχετικής εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω. Η εν λόγω απόφαση καλύπτει, φυσικά, και τους αμυγδαλοπαραγωγούς της περιοχής των Καναλίων, η παραγωγή των οποίων επλήγη σοβαρά από ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και από έναν βλαβερό μύκητα.

Με το συνεταιρισμό της περιοχής και τους παραγωγούς των Καναλίων έχουμε ξεκινήσει μία στενή συνεργασία εδώ και καιρό. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήσαμε τον Μάιο του 2022 μία ευρεία συνάντηση, με αφορμή και την έναρξη των επιτόπιων αυτοψιών από τους γεωπόνους του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, οι οποίοι κατέθεσαν το πόρισμά τους μέσα σε λίγες εβδομάδες, έχοντας εντοπίσει το πρόβλημα με μία συγκεκριμένη ποικιλία αμυγδάλου και την ανάγκη για την αλλαγή ποικιλίας.

Ακολούθησαν νέοι γύροι επισκέψεων και συσκέψεων σε στενή επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και την εμπλοκή ειδικών στην προσπάθεια να προωθηθεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της αμυγδαλοκαλλιέργειας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Θερμές ευχαριστίες στους κκ. Γεωργαντά και Σκυλακάκη για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πληρωμή των ενισχύσεων, καθώς και σε όλους όσοι έχουν συνεργαστεί για την υποστήριξη των αμυγδαλοπαραγωγών των Καναλίων απέναντι στις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει όλον αυτόν τον καιρό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ