Στο Λουξεμβούργο βρέθηκε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, όπου προέδρευσε των εργασιών της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), από τις 24 έως τις 26 Ιανουαρίου 2023. Η Ελεγκτική Επιτροπή αποτελεί ένα ανεξάρτητο σώμα που λογοδοτεί άμεσα στο Συμβούλιο των Διοικητών της Τράπεζας και είναι υπεύθυνη για την πιστοποίηση της σωστής λειτουργίας της ΕΤΕπ. Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος απέκτησε την ιδιότητα μέλους της Ελεγκτικής Επιτροπής το 2020, ενώ από το περασμένο έτος έχει αναλάβει την προεδρία της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΕΤΕπ.
Κατά την παραμονή του στο Λουξεμβούργο και στο πλαίσιο των εργασιών της Ελεγκτικής Επιτροπής, ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ, κ. Werner Hoyer, με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων και για θέματα χρηματοδότησης ελληνικών επενδυτικών σχεδίων.
Με αφορμή τη συμμετοχή του στις εργασίες της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΕΤΕπ, ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε: «Κατά το τριήμερο 24 έως 26 Ιανουαρίου συνεδρίασε η Ελεγκτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω. Επί δεκαετίες, η ΕΤΕπ στέκεται αρωγός της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της και στην προώθηση επενδυτικών σχεδίων με χρηματοδότηση, αλλά και πολύτιμη τεχνογνωσία.
Προς αυτή την κατεύθυνση, σήμερα, Πέμπτη, η ΕΤΕπ -με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ Christian Kettel Thomsen- και η ελληνική Κυβέρνηση -με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη και της Αντιπροέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Χριστίνας Γιοβάνη- ανακοίνωσαν νέες συμφωνίες χρηματοδότησης ύψους 900 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα στηρίξουν κρίσιμες επενδύσεις σε μεγάλης κλίμακας έργα, με επίκεντρο την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Παράλληλα, η ΕΤΕπ και ο ΑΔΜΗΕ υπέγραψαν δανειακή σύμβαση 108 εκατ. ευρώ, η οποία βασίζεται σε κεφάλαια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και των Κυκλάδων. Η σύμβαση έρχεται να προστεθεί στο δάνειο ύψους 157 εκατ. ευρώ που υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2022 από ίδιους πόρους της ΕΤΕπ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 524 εκατ. ευρώ και με την ολοκλήρωσή του θα εξασφαλιστεί φθηνότερη και καθαρότερη ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και αύξηση της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας στα νησιά των δυτικών και νότιων Κυκλάδων. Άρα πρόκειται για ένα έργο που υποστηρίζει τη στρατηγική της Κυβέρνησης για την άμβλυνση των παραγόντων που πυροδοτούν την κλιματική κρίση.
Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δίνουν στη χώρα μας την ευκαιρία να προωθήσουμε μία σειρά από επενδύσεις στρατηγικής σημασίας, αλλά και να στηρίξουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο για να εκπληρώσουμε αυτούς τους στόχους.
Από την πλευρά της Ελεγκτικής Επιτροπής, έχει αναπτυχθεί μία εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των μελών για την εξασφάλιση της ορθής λειτουργίας της ΕΤΕπ βάσει των υφιστάμενων κανόνων και των βέλτιστων πρακτικών, ώστε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία».
Η συνεργασία της ΕΤΕπ με την Ελλάδα χρονολογείται από το 1963. Έκτοτε έχουν χρηματοδοτηθεί στη χώρα 386 πρότζεκτ, με συνολικό ύψος χρηματοδότησης τα 45,73 δισ. ευρώ. Σε όρους αξίας, οι πιο σημαντικοί τομείς που έχουν χρηματοδοτηθεί είναι οι μεταφορές, οι πιστωτικές γραμμές και η ενέργεια. Το 2022 η ΕΤΕπ παρείχε χρηματοδότηση ύψους 2,175 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, το οποίο ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, το 65% των έργων που χρηματοδοτήθηκαν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.