Γράφει ο Χαράλαμπος Ιγγλέζος, κάτοικος Αλμυρού

Ακριβώς δίπλα από την κεντρική είσοδο του δάσους Κουρί υπάρχει ένας ξεθωριασμένος χάρτης που απεικονίζει το εσωτερικό του δάσους. Δημιουργήθηκε πριν από περίπου 7 χρόνια. Ξεκίνησε σε επίπεδο μακέτας το φθινόπωρο του 2015 με συμμετοχή των μελών της εθελοντικής ομάδας «Σύλλογος Φίλων Δάσους Κουρί» και ολοκληρώθηκε τέλη του 2016 με τη βοήθεια του Δήμου Αλμυρού, του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλμυρού και της κυρίας Γιαννούλη Α. Ευφροσύνης.

Πρόκειται για έναν πολύ χρήσιμο χάρτη που αναμφίβολα είναι ένα αξιέπαινο έργο με μεράκι και κόπο. Ωστόσο στην πράξη όταν κάποιος θα κάνει βόλτα στα μονοπάτια θα παρατηρήσει σύντομα πως ο χάρτης αυτός εμφανίζει μερικά προβλήματα, ειδικά πλέον στην εποχή της τεχνολογίας. Τα βασικότερα πρακτικά μειονεκτήματα του χάρτη αυτού είναι το γεγονός πως πρόκειται για μια στατική εικόνα και πως δεν περιλαμβάνει όλα τα υπαρκτά προσπελάσιμα μονοπάτια. Κάποιος περιπατητής δεν μπορεί να βλέπει ταυτόχρονα σε πραγματικό χρόνο και το στίγμα της τοποθεσίας του και τα μονοπάτια.

Δε θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο αν υπήρχε ένας τέτοιος χάρτης με μονοπάτια ενσωματωμένος μέσα στην εφαρμογή του google maps ώστε να μπορούμε να βλέπουμε ανά πάσα στιγμή και το στίγμα της τοποθεσίας μας πάνω στο μονοπάτι που βρισκόμαστε καθώς και ταυτόχρονα όλα τα υπόλοιπα μονοπάτια που υπάρχουν τριγύρω;

Επειδή ήξερα πως κάτι τέτοιο δε θα το αναλάβει να το κάνει κάποιος άλλος, το υλοποίησα εγώ. Τα μονοπάτια του αρχικού χάρτη (πλήθος, σχήμα, μήκος, ακριβή σημεία καμπύλης κλπ) δεν αντιστοιχούν στα πραγματικά μονοπάτια όπως όντως είναι τώρα, οπότε δε γίνεται έτσι απλώς να πάρουμε την υπάρχουσα εικόνα του χάρτη όπως είναι και να την προβάλουμε (overlay) μέσα στην εφαρμογή google maps.

Η λύση ήταν να κάνω από την αρχή χειροκίνητα χαρτογράφηση για κάθε μονοπάτι ένα προς ένα, σημείο προς σημείο και μέτρο προς μέτρο. Ευτυχώς το google maps δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσει κανείς το δικό του custom χάρτη σε μια περιοχή, μέσω μιας επίπονης και χρονοβόρας διαδικασίας όμως όπου ήταν απαραίτητο να περπατήσω ένα προς ένα όλα τα μονοπάτια που ήθελα να χαρτογραφήσω, να έχω ενεργό ίντερνετ υψηλής ταχύτητας (5G) στο κινητό για άμεση επικοινωνία με τον server της google για να εντοπίζει με ακρίβεια την τοποθεσία μου κατά τη διάρκεια της λεπτομερούς χαρτογράφησης, και να ορίζω κουκκίδα με ακρίβεια χιλιοστών πάνω στην οθόνη ανά μερικά βήματα που δηλώνει κάθε φορά την τοποθεσία μου. Έτσι στο τέλος καταγράφεται ένα ίχνος τροχιάς από πολλαπλά διαδοχικά σημεία τοποθεσίας (διαδρομή που περπάτησα) που όταν ενωθούν με μια απλή γραμμή ανά δύο, σχηματίζουν μια καμπύλη που αποτελεί εν τέλει το μονοπάτι που χαρτογράφησα.

Όσο περισσότερα σημεία δημιουργώ τόσο πιο αντιπροσωπευτικό θα είναι το τελικό μονοπάτι στο χάρτη ώστε να αντιστοιχεί με μεγάλη ακρίβεια στο πραγματικό με πολύ μικρή απόκλιση (ενός μέτρου). Είτε ήταν γνωστό μονοπάτι είτε όχι, όπου έβλεπα πέρασμα που μπορούσα να το περπατήσω, το χαρτογραφούσα περπατώντας κατά μήκος του και σημειώνοντας συνεχώς σημεία πάνω στο χάρτη για να φτιάξω το συνολικό μονοπάτι. Ορισμένα ήταν απροσπέλαστα λόγω πυκνής χλωρίδας που εμπόδιζε την πρόσβαση. Περιττό να πω πως αν μετακινούνταν κατά λάθος οι κουκκίδες ή αν χανόταν το σήμα και δεν είχε προλάβει να συγχρονίσει η δουλειά που είχα κάνει με τον server της google, χανόταν ό,τι είχα κάνει και έπρεπε να το ξανακάνω από την αρχή το μονοπάτι. Χρειάστηκα δύο μήνες για να τελειώσω τη χαρτογράφηση για ολόκληρο το δάσος. Για προφανείς λόγους, τα δρομάκια τριγύρω από το πάρκινγκ και μεταξύ των (αποξηραμένων) λιμνών, γεφυρών και καφετεριών δεν τα έχω συμπεριλάβει, καθώς πρόκειται για εκτάσεις που μπορεί να περπατήσει κανείς ελεύθερα προς κάθε κατεύθυνση και θα έκανε τον χάρτη φορτωμένο με περιττή πληροφορία.

Ενδεχομένως κάποιοι να μην ενδιαφέρονται για τα μονοπάτια και την τοπογραφική εποπτεία του δάσους, όμως αυτό δε με αποθαρρύνει. Τον νέο αυτό χάρτη τον έφτιαξα με σκοπό να αποτελέσει μια χρήσιμη, αναθεωρημένη και εκσυγχρονισμένη προσθήκη στον αρχικό χάρτη. Ήθελα να τον δημοσιεύσω, να τον μοιραστώ με εσάς τους συμπολίτες μου ώστε να υπάρχει διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή για κάθε ενδιαφερόμενο, είτε κάτοικο Αλμυρού είτε ξένο επισκέπτη του δάσους. Φρόντισα να συμπεριλάβω όλα τα μονοπάτια που υπάρχουν, ωστόσο παρόλο που προσπάθησα να τα χαρτογραφήσω με μεγάλη ακρίβεια, είναι πιθανό σε κάποια σημεία να παρατηρήσετε μια μικρή απόκλιση από την πραγματική θέση.

Ο χάρτης μου στο μέλλον θα μπορούσε να επεκταθεί περιέχοντας και τα σημεία όπου βρίσκονται κάδοι σκουπιδιών, παγκάκια, στέγαστρα και λοιπά σημεία ενδιαφέροντος. Ακόμα και να εμπλουτιστεί με πολλές «έξυπνες πινέζες» όπου θα υπάρχει κείμενο με πληροφορίες για διάφορα σημεία (πχ «εδώ βρίσκονται μανιτάρια» ή «αυτό το μονοπάτι πλέον έχει κλείσει από τα πυκνά χόρτα» κλπ). Ήδη έχω προσθέσει μια πληθώρα από τέτοιες πινέζες με χρήσιμες πληροφορίες για αρκετά σημεία ενδιαφέροντος. Και φυσικά είμαι ανοιχτός σε τυχόν προτάσεις, διορθώσεις και προσθήκες από τους καθημερινούς περιπατητές του δάσους αν παρατηρήσουν λάθη, ελλείψεις ή μεγάλες αποκλίσεις στη χαρτογράφηση των μονοπατιών που έκανα. Ο χάρτης μπορεί να ανανεώνεται συνεχώς με επικαιροποιημένες πληροφορίες.

Να σημειώσω πως για να έχετε καλή ακρίβεια στο στίγμα θέσης θέλει λίγη υπομονή για να εντοπίσει το google maps την τοποθεσία σας, καθώς στο δάσος το σήμα των παρόχων κινητής τηλεφωνίας δεν είναι και το καλύτερο.
Μπορείτε να δείτε τον χάρτη που έφτιαξα πατώντας το link: https://goo.gl/maps/ThnFzLJ2nUnh3dHc6 

ή σκανάροντας το παρακάτω QR code:

Στη συνέχεια θα πρέπει να ανοίξει η εφαρμογή google maps έχοντας φορτώσει τον χάρτη μου. Θα πρέπει επίσης να έχετε ενεργοποιημένη την τοποθεσία σας, ώστε να έχει πρόσβαση το google maps στο στίγμα θέσης σας για να το προβάλλει ταυτόχρονα με τον χάρτη των μονοπατιών του δάσους. Τέλος, στο google maps θα πρέπει να επιλέξετε ως είδος χάρτη το «Δορυφόρο – Satellite» αντί για το προεπιλεγμένο. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει μόλις φορτώσει ο χάρτης να πατήσετε μία φορά στην οθόνη (σε κενό σημείο εκτός του δάσους) ή μία φορά στο «Πίσω», μετά στο εικονίδιο «Map type» και τέλος να επιλέξετε το Δορυφόρο. Το αποτέλεσμα θα είναι να βλέπετε ταυτόχρονα τον νέο χάρτη με τα μονοπάτια μαζί με το στίγμα της τοποθεσίας σας μέσα στο google maps. Αναλυτικά τα βήματα:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ