Μετά από πυρκαγιές που έζησε η πόλη μας, η φετινή γιορτή κρασιού που συνδιοργανώνεται από το Δήμο Βόλου, τον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», τον Αθλητικό σύλλογο Νέας Αγχιάλου «ΠΥΡΑΣΟΣ», τον Πολιτιστικό και Αθλητικό σύλλογο Νέας Αγχιάλου “Η ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ» και τον πολιτιστικό σύλλογο εν Θεσσαλία Οξυωτών Νέας Αγχιάλου «Η ΟΞΥΑ», θα διαρκέσει και πάλι τέσσερις ημέρες από το Σάββατο 12 Αυγούστου 2023 έως και την Τρίτη 15 Αυγούστου 2023 με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Λίγα λόγια για την ιστορία της Νέας Αγχιάλου και της Γιορτής Κρασιού.

Οι Αγχιαλίτες πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης, ήταν Έλληνες που διέμεναν στη Βουλγαρία, που μετά τους μεγάλους ανθελληνικούς διωγμούς του 1906, ήρθαν από τον Πύργο και την Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας  και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, μετά την καταδιώξή τους από τους Βούλγαρους, οι οποίοι κατηγορούσαν τους Αγχιαλίτες ως επαναστάτες. Η λεηλάτηση των περιουσιών των Ελλήνων της Βουλγαρίας ολοκληρώθηκε σταδιακά, αναγκάζοντάς τους περισσότερους να διαφύγουν με ελληνικά ατμόπλοια τα οποία έστελνε η Ελληνική Κυβέρνηση , (Διονυσίου 2006). Σύμφωνα με τον κ. Διονυσίου, οι πρόσφυγες της Αγχιάλου, εγκαταστάθηκαν προσωρινά στην Αθήνα και μερικοί στον Πειραιά. Αργότερα, όταν ήρθαν και άλλοι εγκαταστάθηκαν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και στο Βόλο όπου εγκαταστάθηκαν 1500 πρόσφυγες. Ωστόσο η μόνιμη εγκατάσταση των Αγχιαλιτών και η ίδρυση της Νέας Αγχιάλου έγινε μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και γνωματεύσεις ειδικών, προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες , οι υποδομές και η γη για την ανάπτυξη της Νέας Αγχιάλου. Η βασική απασχόλησή τους ήταν η γεωργία και κυρίως η καλλιέργεια αμπελιών και το εμπόριο.

H πρώτη «Γιορτή Κρασιού» οργανώθηκε το 1960 με πρωτοβουλία της τότε κοινότητας Νέας Αγχιάλου. Έτσι, ο τρύγος και το πάτημα σταφυλιών τον Σεπτέμβριο συνοδεύονταν από διάφορες εκδηλώσεις που τηρούνταν κάθε χρόνο χωρίς διακοπή: παίξιμο λαϊκής μουσικής, στολισμός με αμπελόκλαδα, λουλούδια και καρπούς, θυμιάτισμα των κάρων – αραμπάτσες που λέγανε οι Αιγιαλίτες – που μετέφεραν τα σταφύλια και τα οποία γίνονταν πατητήρια, χοροί των κοριτσιών το βράδυ, ως και παλαιστικοί αγώνες, μια συνέχεια των Διονυσιακών γιορτών.

Η Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου, θεσμός πλέον για την περιοχή, με πανελλήνια εμβέλεια. Πάντα στην Γιορτή Κρασιού επικρατούσε κέφι, ενθουσιασμός και διασκέδαση ανάλογη με εκείνη που υπήρχε τις μέρες του τρύγου στην Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας. Το μεράκι για την καλλιέργεια της αμπελουργίας, παραμένει η σημαντικότερη κοινή πολιτιστική παράμετρος της παλαιάς και της Νέας Αγχιάλου. Φέτος για ακόμη μία φορά οι Αγχιαλίτες στέκονται δυνατοί και μετά τις δοκιμασίες της πυρκαγιάς διοργανώνουν με κέφι και μεράκι την 61η Γιορτή Κρασιού.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν  είναι ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος, ο Γιάννης Καψάλης, ο Θέμης Αδαμαντίδης, ο Στέφανος Κάκκος και η παραδοσιακή ορχήστρα με τους Νίκο Κερασιώτη και Νίκο Μούτσελο.

Η αυλαία της φετινής Γιορτής Κρασιού θα ανοίξει το Σάββατο 12  Αυγούστου 2023 ξεκινώντας με τον μοναδικό Μάκη Χριστοδουλόπουλο που έχουμε πολλά χρόνια να τον απολαύσουμε στην περιοχή μας με τα εξαιρετικά τραγούδια του ( Τιμή εισόδου 8 ευρώ).

Την  Κυριακή 13 Αυγούστου 2023 θα γλεντήσουμε έτσι μόνο όπως αυτός γνωρίζει καλά με τον Γιάννη Καψάλη, Μάκη Τσίγκο και την παρέα του. Τιμή εισόδου 10 ευρώ.

Τη Δευτέρα 14 Αυγούστου ο αγαπημένος Θέμης Αδαμαντίδης και ο εξαιρετικός και ανερχόμενος Βολιώτης τραγουδιστής Στέφανος Κάκκος ο καθένας με τις ορχήστρες τους υποσχόμενοι μία μοναδική βραδιά γεμάτη κέφι, αγάπη και τρέλα. Μαζί τους και η Βολιώτισσα τραγουδίστρια Κική ΣημιακάκηΤιμή Εισόδου 10,00 ευρώ.

Και κλείνουμε την Τρίτη 15 Αυγούστου με μία πλούσια μουσικοχορευτική και παραδοσιακή βραδιά με πολύ κέφι και χορό παρέα με τους τοπικούς μουσικούς Νίκο Κερασιώτη (κλαρίνο), Νίκο Μούτσελο (Γκάιντα), Κώστα Μούτο (Λαούτο), Κώστα Ιγγλέση (φωνή), Γιάννη Σκαμπαρδώνη (βιολί), Αναστασία Λύτρα (κρουστά), Λίλιαν Τσιπτσέ (φωνή)Τιμή εισόδου 3 ευρώ.

Την ίδια βραδιά θα εμφανιστούν και χορευτικά συγκροτήματα παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς.

Την 61η Γιορτή Κρασιού Νέας Αγχιάλου θα παρουσιάσουν και θα συντονίζουν οι Φωτεινή Κασσίδη και Μαρία Γκογκινούδη οι οποίες είναι ραδιοφωνικοί παραγωγοί.

Στην Γιορτή Κρασιού θα προσφέρεται δωρεάν όλες τις ημέρες το φημισμένο κρασί του συνεταιρισμού της Νέας Αγχιάλου, ενώ κάθε βράδυ οι πόρτες θα ανοίγουν στις 8:00 μ.μ.

Δωρεάν η είσοδος σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μουσικές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8:00 το βράδυ και στις 9:00 το βράδυ αρχίζουν οι συναυλίες με τους παραπάνω γνωστούς καλλιτέχνες.

Ο Δήμος Βόλου και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» και οι σύλλογοι, σας περιμένουν και φέτος για πολύ διασκέδαση και γλέντι τιμώντας την συνεταιριστική ιστορία μιας περιοχής που έκλεισε  ένα αιώνα λειτουργίας του και φέτος ειδικά θέλει πολύ τη δυναμική στήριξη σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ