Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας μετά από σύσκεψη που έγινε στις 23/02/2021 μέσω τηλεδιάσκεψης συγκέντρωσε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά αγροτικά νοικοκυριά είναι πολλά και χρόνο με τον χρόνο οξύνονται.
Η αποπληρωμή της περσινής οφειλής από τον ΕΛΓΑ από τις χαλαζοπτώσεις ,την ξηρασία σε πολλές περιοχές δεν έχει δοθεί, οι ζημιές του 2020 ήταν πολλές και υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης επίσης μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ελαιοπαραγωγοί. Δεν έφτανε ότι δεν υπάρχουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τις ελιές και για το λάδι τους που είχε φτάσει σε εξευτελιστικές τιμές, είχαμε και τον χιονιά που έκανε μεγάλες ζημιές στα ελαιοπερίβολα . Το μεγαλύτερο ζήτημα για τους ελαιοπαραγωγούς είναι ότι δεν τους αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ βάση κανονισμού και τους παραπέμπει στα ΚΟΑ πρώην ΨΕΑ δηλαδή αποζημιώσεις ψίχουλα και μετά από τρία χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει και με όσα δέντρα ήταν σε ανθοφορία ροδακινιές, βερικοκές, αμυγδαλιές και κερασιές. Επίσης ζημιές υπέστησαν οι καλλιέργειες κηπευτικών, πολλοί συνάδελφοι μελισσοκόμοι στα μελίσσια τους καθώς και οι συνάδελφοι κτηνοτρόφοι που μειώθηκε η παραγωγή γάλακτος.
Εμείς το οργανωμένο αγροτικό κίνημα της Μαγνησίας ήμαστε ξεκάθαροι.
Διεκδικούμε:
Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους καθώς και άμεση κρατική χρηματοδότηση ανά στρέμμα σε όσους επλήγησαν από την Μήδεια (χιονόπτωση, παγετός).
Ένα χρόνιο πρόβλημα είναι και το κόστος παραγωγής που χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται, πολλοί βιοπαλαιστές αγρότες δεν μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν γιατί τις περισσότερες φορές τα έξοδα ξεπερνάνε τα έσοδα. Καμία κυβέρνηση ως τώρα δεν έσκυψε να λύσει τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς οι βιοπαλαιστές αγρότες αντιθέτως μας φορτώνουν και με περισσότερα προβλήματα. Επί χρόνια στηρίζαν και στηρίζουν μεγαλέμπορους, βιομήχανους εφοπλιστές, κλινικάρχες μεγάλους ξενοδόχους .
Αυτό φαίνεται και από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 καθώς προβλέπονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των τραπεζών και άλλων από τις επιπτώσεις της πανδημίας 24 δισ. ευρώ το 2020 και άλλα 7 δισ. ευρώ για το 2021 όταν την ίδια στιγμή για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς προβλέπονται μόλις 350 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου το 1% του συνολικού πακέτου. Αυτό τα λέει όλα ποιους στηρίζει και ποιους δεν στηρίζει η κυβέρνηση.
Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε είναι και η υγεία στην ύπαιθρο που μέσα στην πανδημία είναι ποιο ορατή η γύμνια στα κέντρα υγείας του νομού μας, με τα εμβολιαστικά κέντρα να γίνεται ένα μπάχαλο ,να βρίσκονται υποστελεχωμένα από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ,σε πολλά κέντρα υγείας υπάρχουν εκτεταμένες φθορές στην κτιριακή υποδομή.
Με τα προβλήματα να οξύνονται η νεολαία εγκαταλείπει την ύπαιθρο και να σβήνουν τα χωριά μας .
Καταδικάζουμε τις ενέργειες καταστολής που έγιναν στην Θεσσαλονίκη στο ΑΠΘ που η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την αστυνομία και χτύπησε τους φοιτητές που είχαν κατάληψη σε ένα πανεπιστήμιο που εδώ και ένα χρόνο είναι κλειστό και οι πρωτοετείς φοιτητές δεν έχουν πάει καν και αντί να δώσουν λεφτά για την παιδεία δίνουν τριάντα εκατομμύρια για την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια .
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
1. Να δοθούν άμεσα στο 100% της ζημιάς οι οφειλόμενες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να γίνει συμψηφισμός των οφειλών προς τον ΕΛΓΑ με την αποζημίωση, καθώς πολλοί αγρότες αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα.
2.Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Επίσης ζητάμε άμεση κρατική χρηματοδότηση ανά στρέμμα σε όσους επλήγησαν από την χιονόπτωση της Μήδειας.
3. Διεκδικούμε μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.
4. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι.
5. Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όσους πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, οι ζημιές που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι από τον καταρροϊκό πυρετό, σε όσους παραγωγούς που τα προϊόντα τους μένουν απούλητα.
6. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση μας.
7. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών στα κέντρα υγείας του νομού μας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και συντήρηση των κτιριακών υποδομών που είναι υπό κατάρρευση όπως του κέντρου υγείας Ζαγοράς. Εξοπλισμός των κέντρων υγείας με όλα τα απαραίτητα μέσα.
8. Επισκευή και συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας. Δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να περνάμε μέσα από τα ρέματα για να πάμε στα χωράφια και στα ζώα μας.
9. Απαιτούμε να μην φέρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο που ετοιμάζει για τις λαϊκές αγορές.
Δηλώνουμε ότι δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους, δεν θα φορτώσουν ξανά στις πλάτες μας μια ακόμα οικονομική κρίση, προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ.
Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να μείνει όρθιος ο λαός στις συνθήκες της κρίσης και της πανδημίας, να οργανώσει την εργατική-λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση.
Ξέρουμε πως μόνο με την οργάνωση και τους αγώνες μας είχαμε αποτελέσματα,αποσπάσαμε λύσεις, ικανοποιήθηκαν αιτήματα.
Συνεχίζουμε τον αγώνα! Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους και την ομοσπονδία.
Το Διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.