Σήμερα η ημέρα είναι αφιερωμένη στα μουσεία και στην πολιτιστική κληρονομιά όλων των χωρών καθώς η 18η Μαΐου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων και μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς.
Αυτήν την ημέρα κάθε χρόνο ορίζεται ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και το θέμα φέτος του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». Συγκεκριμένα το 2023 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα επικεντρωθεί στα θέματα που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών: την Παγκόσμια υγεία και την ποιότητα ζωής, την Δράση για την κλιματική αλλαγή και την Ζωή στη Γη: προστασία της βιοποικιλότητας.
Το μουσείο, σύμφωνα με το διεθνές συμβούλιο μουσείων, έχει ως έργο του την συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση και την έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος με στόχο τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Επίσης, ο κύριος σκοπός του είναι να υπηρετεί την κοινωνία και την ανάπτυξη της, άλλωστε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρωταρχικός ρόλος των μουσείων είναι η επιμόρφωση της κοινότητας. Είναι σχεδόν αδύνατο να βγείτε από ένα μουσείο χωρίς να έχετε λάβει πληροφορίες ή γνώσεις κατά την επίσκεψή σας.
Βάσει του πλαισίου πολιτισμικών ανταλλαγών έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού την έκθεση σύγχρονης κεραμικής της Βασιλικής Πέρκα, μιας εξέχουσας γλύπτριας με πολυετή παρουσία στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Μέσα από το εξαιρετικό της έργο, την έκθεση του οποίου εγκαινιάσαμε εχθές, 17 Μαϊου, περνάμε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα.
Το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο ως ένα μουσείο της Περιφέρειας δεν τυγχάνει της αποδοχής και της επισκεψιμότητας που θα έπρεπε, σε μια περιοχή μάλιστα με έντονο ιστορικό ενδιαφέρον. Σε μία περίοδο ψηφιακών ταχυτήτων και τεχνητής νοημοσύνης μας λείπει η ανθρώπινη επαφή και διάδραση. Οι «Πήλινοι Επισκέπτες» της Βασιλικής Πέρκα μας υπενθυμίζουν την ανάγκη της παρουσίας του ανθρώπου στο χώρο, συνδέει την περίοδο μοναξιάς και δημιουργίας ενός καλλιτέχνη με την περίοδο ανάδειξης του έργου του και ανάγκης επικοινωνίας αυτού αντίστοιχη με την περίοδο μοναξιάς και απομάκρυνσης που βιώσαμε όλοι την περίοδο του κορονοϊού και την ανάγκη μας να συγχρωτιστούμε ξανά με τους ανθρώπους, να ανταλλάξουμε απόψεις, να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας τον οποίο οφείλουμε να προσεγγίσουμε ξανά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ