Λόγω των προβλημάτων στην ύδρευση από τον «Ιανό»

Στο 50% θα ανέλθει το β’ τρίμηνο του 2021 η μείωση στα τέλη ύδρευσης στην πόλη του Αλμυρού. Με τροποποίηση της απόφασής του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Αλμυρού προχώρησε σε νέα μείωση των τελών ύψους 30% λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τον καταστροφικό κυκλώνα «Ιανός». Η συνολική μείωση σε σχέση με τα τέλη πριν από τις ζημιές θα είναι περίπου 50%.

Εισηγούμενος το θέμα στο συμβούλιο ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Αναστάσιος Δεληζήσης επισήμανε ότι το νερό που παρέχει η ΔΕΥΑ Αλμυρού στα νοικοκυριά δεν είναι πόσιμο ούτε επιτρέπεται να χρησιμοποιείται και στο φαγητό μέχρις ότου κατασκευασθεί ο νέος αγωγός.

Η Δ.Ε. Αλμυρού του Δήμου Αλμυρού, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2020 υδρευόταν από δύο γεωτρήσεις και συγκεκριμένα εδώ και τριάντα περίπου έτη από τη γεώτρηση «Μάμαλη» και ήδη από το 2008 από τη γεώτρηση «Χορταριά».

Μετά την 18ηκαι 19η Σεπτεμβρίου τον Δήμο Αλμυρού και την ευρύτερη περιοχή Αλμυρού, έπληξε το καιρικό φαινόμενο «ΙΑΝΟΣ» προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες καταστροφές.

Ο Δήμος Αλμυρού κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες). Στις συνέπειες συγκαταλέγεται και η ολοσχερής καταστροφή δύο διαβάσεων των αγωγών μεταφοράς νερού από τις γεωτρήσεις «Μάμαλη» και «Χορταριά» στις κεντρικές δεξαμενές που είναι τοποθετημένες στο δάσος Κουρί, διότι περνούσαν κάθετα μέσα από το ρέμα «Χολόρεμα».

Μέσω αυτών τροφοδοτούνταν με νερό το πολεοδομικό συγκρότημα Αλμυρού και εξαιτίας της καταστροφής συνεπεία της θεομηνίας οι δύο διαβάσεις καταστράφηκαν με τελικό αποτέλεσμα την διακοπή ύδρευσης της Δ.Ε Αλμυρού. Η κατασκευή νέου αγωγού κρίθηκε αναγκαία και για τον λόγο αυτό υπογράφηκε μεταξύ του Δήμου και της ΔΕΥΑ Αλμυρού προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή νέου αγωγού PEφ200.

Ο νέος αγωγός θα πρέπει να κατασκευαστεί από νέα όδευση, παρακάμπτοντας το ρέμα «Χολόρεμα», ώστε μελλοντικά και σε περίπτωση ύπαρξης αντίστοιχων φαινομένων να αποφεύγονται παρόμοιες καταστροφές που θα έχουν συνέπεια την καταστροφή του δικτύου ύδρευσης και επομένως την λειψυδρία της πόλης του Αλμυρού.

Με την υλοποίηση του έργου, δεν θα γίνει απλώς ανακατασκευή του καταστραμμένου αγωγού αλλά δημιουργία ενός νέου κεντρικού αγωγού ύδρευσης με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον παρόμοια καταστροφή από πλημμύρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ