Πεδίο αντιπαράθεσης αποτέλεσε στη διάρκεια συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού το θέμα της εκμίσθωσης και εκμετάλλευσης των ξηρών δέντρων στο δάσος Κουρί, σύμφωνα με τον πίνακα υλοτομίας, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες υλοτομίες θα αποληφθούν 295κ.μ. (ή 245 τόνοι ή 490 χ.κ.μ.) καυσόξυλα ξηρών και κατακείμενων δένδρων δρυός, τα οποία προέκυψαν από τις ξηρασίες των παρελθόντων ετών και λόγω της μεγάλης ηλικίας των δένδρων και του μικρού βάθους του εδάφους. Το προβλεπόμενο λήμμα είναι οριστικό ως προς την ποσότητα και ως προς την επιφάνεια.
Οι υλοτομίες – καθαρισμοί θα γίνουν σε ολόκληρη την έκταση του δάσους. Θα αφαιρεθούν όλα τα ξερά, άρρωστα, υπέργηρα άτομα δρυός καθώς και ξηρά κλαδιά υγειών δένδρων, που είναι επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών.

Τα προϊόντα που θα προκύψουν από την παραπάνω εργασία θα τεμαχιστούν επιτόπου σε καυσόξυλα και θα διατεθούν από το Δήμο Αλμυρού για ατομικές ανάγκες κατοίκων του Δήμου ή/και στο εμπόριο. Επίσης υπολείμματα των υλοτομιών (κλαδιά) θα απομακρυνθούν από το δάσος για λόγους προστασίας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Η υλοτομία θα διενεργηθεί από ειδικό συνεργείο με ευθύνη του Δήμου Αλμυρού και σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας κατόπιν προσήμανσης των προς υλοτομία δένδρων από δασολόγο του Δασαρχείου Αλμυρού.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημ. Εσερίδης ανέφερε απευθυνόμενος στη Δημοτική Αρχή, ότι «πήρατε μια άδεια από το Δασαρχείο, η οποία αναφέρει ότι θα διατεθούν από το Δήμο Αλμυρού για ατομικές ανάγκες κατοίκων του Δήμου ή/και στο εμπόριο, άρα ο σκοπός του Δήμου είναι να κόψουμε τα ξύλα και να τα δώσουμε σε εμπόρους; Επί δικής μας θητείας δεν βγάλαμε δημοπρασία για όλα αυτά τα κατακείμενα ξύλα, παρόλα αυτά κατασχέθηκε το αυτοκίνητο του Δήμου στο Δασαρχείο και ο αντιδήμαρχος μπήκε σε διαδικασία αυτοφώρου.

Δεν υπήρχε καμία παραβίαση μέσα στο αισθητικό δάσος Κουρί και τα ξύλα τα πηγαίναμε στον χώρο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και εκεί παραδίδονταν από τους ιερείς σε άτομα που είχαν πρόβλημα θέρμανσης, άπορες οικογένειες και χωρίς την παρέμβαση κανενός αιρετού.
Δεν μπορούμε να συναινέσουμε ότι ο Δήμος θα προβεί σε μια τέτοια καταστροφική ενέργεια με όφελος ένα μηδενικό κόστος. Σκοπός μάλλον είναι να εξυπηρετηθούν κάποιοι, οι οποίοι δεν θα κόψουν μόνο αυτά τα κατακείμενα ξύλα, χωρίς αστυνόμευση και χωρίς παρακολούθηση των αυτοκινήτων.

Από τη δική μου πλευρά, η θέση μου είναι αρνητική».
Ο επικεφαλής της β ́ ελάσσονος μειοψηφίας Σάββας Τσόγκας επισήμανε ότι «δεν διαφωνεί με τη διαδικασία της εκποίησης και του καθαρισμού του δάσους», ενώ πρότεινε να δεσμευθεί η διοίκηση του Δήμου ότι τα έσοδα αυτά θα πάνε πάλι στο δάσος, με την έννοια ότι θέλει περίφραξη, φροντίδα, περιποίηση και ανάδειξη νέων δέντρων μετά από κάποια μελέτη».
Να αναφερθεί ότι η εκμίσθωση θα γίνει με δημοπρασία, σύμφωνα με τους όρους που θα καταρτίσει και θα εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή.

ΠΗΓΉ: https://e-thessalia.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ