Στον Καθολικό κόσμο είναι γνωστή ως Παρθενομάρτυς Μαργαρίτα και η μνήμη της τιμάται στις 20 Ιουλίου.

Η Μαρίνα έζησε τον 3ο μ.Χ αιώνα. Καταγόταν από την Αντιόχεια της Πισιδίας (σημερινό Γιαλβάτς Τουρκίας) και ήταν κόρη του ειδωλολάτρη ιερέα Αιδεσία. Σε ηλικία 15 ετών απέρριψε πρόταση γάμου του επάρχου Ολυμβρίου. Εκείνος, για να την εκδικηθεί, αποκάλυψε τη χριστιανική της πίστη, με αποτέλεσμα η Μαρίνα να συλληφθεί, να υποστεί βασανιστήρια και τελικά να αποκεφαλιστεί.

Η μεγαλομάρτυς Μαρίνα είναι προστάτιδα Αγία της Λέρου. Στη Δυτική Χριστιανοσύνη η Αγία Μαρίνα (Αγία Μαργαρίτα) είναι προστάτιδα των εγκύων, του τοκετού, των πασχόντων από ασθένειες του ήπατος, των νοσοκόμων και του Κολεγίου Κουίνς του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ

ΜΝΗΣΤΕΥΘΕΙΣΑ ΤΩ ΛΟΓΩ ΜΑΡΙΝΑ ΕΝΔΟΞΕ, ΤΩΝ ΕΠΙΓΕΙΩΝ ΤΗΝ ΣΧΕΣΙΝ ΠΑΣΑΝ ΚΑΤΕΛΙΠΕΣ, ΚΑΙ ΕΝΗΘΛΗΣΑΣ ΛΑΜΠΡΩΣ ΩΣ ΚΑΛΛΙΠΑΡΘΕΝΟΣ· ΤΟΝ ΓΑΡ ΑΟΡΑΤΟΝ ΕΧΘΡΟΝ, ΚΑΤΕΠΑΤΗΣΑΣ ΣΤΕΡΡΩΣ, ΟΦΘΕΝΤΑ ΣΟΙ ΑΘΛΗΦΟΡΕ. ΚΑΙ ΝΥΝ ΠΗΓΑΖΕΙΣ ΤΩ ΚΟΣΜΩ, ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΩΝ ΤΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

Ο λαός θεωρεί την Αγία Μαρίνα προστάτιδα των καχεκτικών και φιλάσθενων παιδιών. Παλαιότερα, στην Αθήνα οι μητέρες οδηγούσαν τα παιδιά τους κατά την εορτή της στην ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στο Λόφο των Νυμφών. Τους φορούσαν καινούργια ρούχα και άφηναν τα παλαιά στον περίβολο του ναού, με την ελπίδα να αποβάλουν τα παιδιά τους τις αρρώστιες από τις οποίες κατατρύχονταν.

Η εορτή της Αγίας Μαρίνας σχετίζεται από τους αγρότες με τα μετεωρολογικά φαινόμενα. Σχετικές οι παροιμίες:

ΤΗΣ ΑΓΙΑ-ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΩΓΑ (Ή ΣΥΚΑ) ΚΑΙ Τ’ ΑΪ-ΛΙΟΣ ΣΤΑΦΥΛΙ. ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΕΜΑΤΟ ΤΟ ΚΟΦΙΝΙ

Ο ΑΗ-ΛΙΑΣ ΚΟΒΕΙ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΣΥΚΑ.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/878

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ