Η Κυριακή είχε γονείς τον Δωρόθεο και την Ευσεβία, οι οποίοι ήταν άτεκνοι. Μετά από προσευχές των γονιών της προς το Θεό γεννήθηκε ένα κοριτσάκι, ημέρα Κυριακή.

Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού (284-305) οι γονείς της μαρτύρησαν για την πίστη τους. Η Κυριακή εστάλη στον Καίσαρα Μαξιμιανό και από εκεί στον άρχοντα της Βιθυνίας Ιλαριανό, που της υπενθύμισε ότι η ομορφιά της είναι για απολαύσεις και όχι για βασανιστήρια.

Η παρθένος του απήντησε υπερήφανα ότι δεν δίνει την παραμικρή αξία στην ομορφιά και ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η πίστη της στον Χριστό.

Εξοργισμένος ο Ιλαριανός διέταξε να τη βασανίσουν και κατόπιν να την αποκεφαλίσουν. Αλλά προτού επιπέσει το σπαθί του δήμιου στο κεφάλι της, η Κυριακή παρέδωσε το πνεύμα και πέρασε στην αιωνιότητα.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΑ

ΩΣ ΒΡΥΣΙΣ ΠΟΛΥΚΡΟΥΝΟΣ ΠΑΡΘΕΝΟΜΑΡΤΥΣ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΚΑΤΗΡΔΕΥΣΑΣ ΠΑΝΣΟΦΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ ΑΥΤΟΥ, ΚΑΙ ΗΘΛΗΣΑΣ ΑΡΙΣΤΑ. ΕΣΩΣΑΣ ΤΟΥΣ ΕΝ ΣΚΟΤΕΙ ΤΗΣ ΕΙΔΩΛΟΜΑΝΙΑΣ, ΑΙΓΛΗ ΤΩΝ ΣΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΘΛΟΦΟΡΕ. ΔΙΟ ΕΝ ΠΑΡΡΗΣΙΑ ΧΡΙΣΤΩ ΠΡΕΣΒΕΥΕ ΣΩΘΗΝΑΙ ΗΜΑΣ.

ΚΥΡΙΩΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟΝ, ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΑ ΧΡΙΣΤΟΝ, ΕΞ ΟΛΗΣ ΗΓΑΠΗΣΑΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ, ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΥΣΑ ΗΘΛΗΣΑΣ, ΟΘΕΝ ΠΑΡΘΕΝΟΜΑΡΤΥΣ, ΠΑΡ’ ΑΥΤΟΥ ΔΟΞΑΣΘΕΙΣΑ, ΒΡΥΕΙΣ ΤΟΙΣ ΣΕ ΤΙΜΩΣΙΝ, ΙΑΜΑΤΩΝ ΤΗΝ ΧΑΡΙΝ, ΤΟΙΣ ΠΑΣΙΝ ΑΙΤΟΥΜΕΝΗ, ΠΤΑΙΣΜΑΤΩΝ ΣΥΓΧΩΡΗΣΙΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

  • Η Αγία Κυριακή είναι η πολιούχος των Σερβίων Κοζάνης.
  • Η Αγία Κυριακή είναι προστάτιδα του μητρικού θηλασμού.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/862

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ