Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, όπου προεδρεύει των εργασιών της Ελεγκτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), από τις 8 έως τις 10 Νοεμβρίου 2022. Η Ελεγκτική Επιτροπή αποτελεί ένα ανεξάρτητο σώμα που λογοδοτεί άμεσα στο Συμβούλιο των Διοικητών της Τράπεζας και είναι υπεύθυνη για την πιστοποίηση της σωστής λειτουργίας της ΕΤΕπ. Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος απέκτησε την ιδιότητα μέλους της Ελεγκτικής Επιτροπής το 2020, ενώ από φέτος έχει αναλάβει την προεδρία της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΕΤΕπ. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος είχε την προεδρία τόσο των συνεδριάσεων της Ελεγκτικής Επιτροπής, όσο και της κοινής συνεδρίασης της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΕΤΕπ και του Ελεγκτικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Με αφορμή τη συμμετοχή του στις εργασίες των οργάνων της ΕΤΕπ, ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε: «Κατά το διάστημα 8 έως 10 Νοεμβρίου συνεδριάζει η Ελεγκτική Επιτροπή της ΕΤΕπ, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω από φέτος. Η ΕΤΕπ συνεισφέρει εδώ και δεκαετίες στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αποτελώντας σημαντική πηγή χρηματοδότησης, αλλά και τεχνογνωσίας για τη χώρα μας και συμβάλλοντας στην αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών. Σημαντική είναι, δε, και η συνεισφορά της ΕΤΕπ στην ενεργειακή μετάβαση, αποτελώντας την Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ή, αλλιώς την ‘climate bank’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Τράπεζας, το 63% των Ελλήνων πιστεύει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνέπειές της στην τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα πρέπει να δώσουν ώθηση στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Άλλωστε, την τελευταία τριετία η Ελλάδα, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει ως βασική προτεραιότητα την προώθηση της πράσινης μετάβασης, ώστε να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Επιπτώσεις, όπως αυτές αποτυπώνονται στα συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και σε σχετιζόμενες με την κλιματική κρίση φυσικές καταστροφές.

Εξάλλου, όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνόδου της 27ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP27), η Ελλάδα είναι ήδη πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), αφού σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής μας ενέργειας προέρχεται σήμερα από τον άνεμο, τον ήλιο και το νερό. Έτσι, έχουμε εγκατεστημένη ισχύ από αιολική και ηλιακή ενέργεια που υπερβαίνει τα 10 GW και βρισκόμαστε μεταξύ των δέκα κορυφαίων χωρών στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά τη διείσδυση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Από την πλευρά της, η ΕΤΕπ στηρίζει τους φιλόδοξους στόχους της Ελλάδας για το κλίμα. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά την προηγούμενη χρονιά, η χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ για έργα βιώσιμης ενέργειας και φυσικών πόρων ανήλθε σε 578 εκατ. ευρώ και ήταν η δεύτερη σημαντικότερη δραστηριότητα της Τράπεζας στη χώρα μας.

 Στο πλαίσιο της Ελεγκτικής Επιτροπής, έχει αναπτυχθεί μία στενή και γόνιμη συνεργασία μεταξύ των μελών για την εξασφάλιση της ορθής λειτουργίας της ΕΤΕπ βάσει των υφιστάμενων κανόνων και των βέλτιστων πρακτικών. Είναι προς όφελος όλων μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία της ΕΤΕπ με την Ελλάδα χρονολογείται από το 1963. Έκτοτε έχουν χρηματοδοτηθεί στη χώρα εκατοντάδες πρότζεκτ, με συνολικό ύψος χρηματοδότησης τα 44,55 δισ. ευρώ. Σε όρους αξίας, οι πιο σημαντικοί τομείς που έχουν χρηματοδοτηθεί είναι οι μεταφορές, οι πιστωτικές γραμμές και η ενέργεια. Κατά την προηγούμενη χρονιά, η ετήσια χρηματοδότηση του ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα έφτασε το ποσό-ρεκόρ των 4,85 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ποσού 2,7 δισ. ευρώ μέσω του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων για την απόκριση στην πανδημία του κορονοϊού, καθιστώντας τη χώρα μας τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν δικαιούχο χρηματοδότησης από τον όμιλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ