Αναρτήθηκε στην ειδική ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ ο κατάλογος με τις εισπράξεις βασικής ενίσχυσης 2019.

Με το υπουργείο Δικαιοσύνης, τον ΕΛΓΟ, εννέα νομικά πρόσωπα-επιχειρήσεις, έναν πολιτισμικό οργανισμό το Παλληµνιακό Σχολικό Ταμείο και κατά πλειοψηφία φυσικά πρόσωπα, απαρτίζεται η λίστα µε τους 100 δικαιούχους που έλαβαν τα μεγαλύτερα ποσά από το καθεστώς βασικής ενίσχυσης το 2019. Ο σχετικός κατάλογος βρίσκεται αναρτημένος σε ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (https://transpay.opekepe.gr/) όπου τα στοιχεία είναι προσβάσιµα προς όλους. Σε αυτά τα ποσά μπορεί παράλληλα να προστεθεί κατά περίπτωση και το πρασίνισμα, που είναι περίπου ίσο µε το 50% του ποσού της βασικής ενίσχυσης. Λίγο-πολύ τα ίδια ονόματα παραμένουν στην κορυφή της λίστας όπως και το 2018 µε κάποια όμως να µην εμφανίζονται καθόλου (ολική μεταβίβαση;), ενώ και την τριετία 2020-2022 αναδένεται παρόμοια διαμόρφωση, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να µην προχωρήσει σε σύγκλιση των δικαιωμάτων στη μεταβατική ΚΑΠ.

Με δεδομένο πως το 10% των εκμεταλλεύσεων συγκεντρώνει το 48% των άμεσων ενισχύσεων (στοιχεία Γ.Π.Α, ΟΣ∆Ε 2019), ο µόνος τρόπος να πραγματοποιηθεί µία άλλη κατανομή την ερχόμενη προγραμματική περίοδο, συνοψίζεται σε τέσσερις προϋποθέσεις:

Πραγματικός ή ενεργός αγρότης: Θα ορίσει τους δικαιούχους βασικής ενίσχυσης στην ερχόμενη ΚΑΠ. Από την επιστημονική ομάδα που υποστηρίζει το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ και το ΥΠΑΑΤ, έχει προταθεί να µπει ως προϋπόθεση καταβολής της βασικής ενίσχυσης η ένταξη στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Για την ένταξη στο ΜΑΑΕ όμως πλέον θα πρέπει να είναι σε θέση κάποιος να αποδείξει ότι πράγματι έχει αγροτική δραστηριότητα µε βάση οικονομικές συναλλαγές όπως τιμολόγια από ένα ποσό και πάνω αναλόγως τη στρεμματική τους έκταση. Εξαιρούνται οι αγρότες µε άμεσες ενισχύσεις έως κάποιο ποσό (π.χ 1.250 ή 2.000 ευρώ).

Σύγκλιση: Συνεπάγεται σε αύξηση μοναδιαίας αξίας δικαιώματος για όσους έχουν μικρότερη αξία από το μέσο όρο και μείωση για όσους βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο. Άγνωστες οι προθέσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν κατατεθεί πολλαπλά σενάρια. Η ανάλυση SWOT από την υποστηρικτική ομάδα που έχει στα χέρια του το ΥΠΑΑΤ προτείνει την πλήρη σύγκλιση 100% των δικαιωμάτων. Τελική απόφαση τον Αύγουστο.

Αναδιανεµητική ενίσχυση (συμπληρωματικό πριµ): Θα τη λαμβάνουν οι καλλιεργητές µε εκτάσεις κάτω του μέσου όρου στρεμμάτων στην Ελλάδα ανά περιφέρεια ενίσχυσης. Το ποσό θα εξασφαλιστεί από τους μεγαλύτερους δικαιούχους (βλέπε top 100 κ.ο.κ). Έχει κατατεθεί πρόταση στο ΥΠΑΑΤ από την ομάδα του ΓΠΑ να δίνεται µόνο σε κατ’ επάγγελμά αγρότες καθώς είναι εκείνοι που εξαρτώνται στο μεγαλύτερο βαθμό από τη γεωργία.

Κατάργηση ατομικών δικαιωμάτων: Όλοι οι αγρότες από το 2023 θα λαμβάνουν την ίδια ενίσχυση ανά στρέμμα, για όλη την επιλέξιμή έκταση. Πλήρης απεμπλοκή από τα δικαιώματα, χρειάζεται αποδεδειγμένη αγροτική δραστηριότητα στα δηλωμένα αγροτεμάχια για τη λήψη. Ακόμα ένα σενάριο που βρίσκεται στα χέρια του ΥΠΑΑΤ και μελετάται (βλ. σελ. 4).

Κατανομή άμεσων ενισχύσεων ανά κατηγορία οικονομικού μεγέθους εκμεταλλεύσεων και τεχνοοικονομικού προσανατολισμού

Σημειώνεται εδώ πως σύμφωνα µε τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ από 20.000 ευρώ και άνω βασική ενίσχυση λαμβάνουν 1.304 δικαιούχοι, απορροφώντας ποσό της τάξεως των 37 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 1,1 δις ευρώ, που μοιράζεται ετησίως για τη βασική ενίσχυση. Οι Top 100, δηλαδή οι κορυφαίοι που εμφανίζονται στον πίνακα δεξιά απορροφούν συνολικά 5,5 εκατ. ευρώ κοινοτική βασική ενίσχυση.

πηγή:agronews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ