Πρόγραμμα επιδότησης από 65% έως και 100% για νοικοκυριά που θέλουν να συνδεθούν με το φυσικό αέριο χρηματοδοτεί  η Περιφέρεια Θεσσαλίας  μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός από κοινού με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδα Μπακούρα ανακοινώθηκε ότι ξεκινούν οι αιτήσεις ένταξης στη δράση με τίτλο «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες», προϋπολογισμού 6,12 εκατ. ευρώ 

Το πρόγραμμά αφορά: 

  • Καταναλωτές με ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό έως 30.000 ευρώ. Η κατηγορία αυτή ενισχύεται κατά 65%. 
  • Δικαιούχους του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Η συγκεκριμένη ομάδα τυγχάνει 100% της επιδότησης για την εγκατάσταση συστήματος φυσικού αερίου.

Κώστας Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: « Το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Χρειάζεται συνένωση δυνάμεων και απαιτείται να κάνουμε περισσότερα για εκείνους που έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό επιλέξαμε να ξεκινήσουμε με ένα πρόγραμμα ουσίας που βοηθάει τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και  «συμμαχεί» με τον περιβάλλον. Πρόθεσή μας είναι η αποκατάσταση της ειρήνης με τον περιβάλλον που έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 και την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί την πρώτη Περιφέρεια στη χώρα η οποία με στρατηγική και σχέδιο «τρέχει» σήμερα ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα με το οποίο μπορούν σύντομα οι πολίτες να συνδεθούν με το φυσικό αέριο.

Είναι ένα πρόγραμμα που αφορά του πολίτες αλλά και το περιβάλλον. Είναι ένα πρόγραμμα που επιδοτεί την εσωτερική εγκατάσταση του φυσικού αερίου δηλαδή την αντικατάσταση του λέβητα και όλες εκείνες τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στο σπίτι. Κατά 100% επιδοτούνται οι δικαιούχοι του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και  κατά 65% επιδοτούνται οι πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό έως 30.000 ευρώ. Δεν είναι μόνο αυτό το όφελος. Παράλληλα οι ωφελούμενοι θα επωφεληθούν και από τη δωρεάν σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου. Είναι ένα πρόγραμμα που βοηθά  ουσιαστικά τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου. Η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας φρόντισε στη Θεσσαλία να έχουμε το πυκνότερο δίκτυο φυσικού αερίου. Με το έργο προβλέπεται ετήσια μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου τάξης 4.000 τόνων Ισοδύναμου CO2 ενώ έχει επιλεγεί μαζί με άλλα προγράμματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπως η Ενεργειακή Αναβάθμιση των Δημόσιων Κτιρίων, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και η αντικατάσταση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED   στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση». Περισσότερα από 5.000 νοικοκυριά στη Θεσσαλία πρόκειται να ωφεληθούν». 

Λεωνίδας Μπακούρας Γενικός Διευθυντής ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορεί. Η  Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 συμπεριέλαβε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 την τροποποίηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέγραψε και ξεκινά η επιχορήγηση των εσωτερικών εγκαταστάσεων για την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και τα οφέλη προς το περιβάλλον. Είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα, θα τρέξει  έως τα μέσα του καλοκαιριού και εμείς ως εταιρία θα κάνουμε τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Στη Θεσσαλία θα γίνουν 12 εκατ. ευρώ επενδύσεις μέσα στο 2021 για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής. Ήδη τροφοδοτούμε 17 δήμους, θα συνεχίσουμε την περαιτέρω διείσδυση προς όφελος και των καταναλωτών αλλά και του περιβάλλοντος που είναι και στόχος της πολιτείας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας  Κώστα Αγοραστό ο οποίος από την πρώτη στιγμή που υποβάλλαμε αυτό το αίτημα προχώρησε όλες τις διαδικασίες για την υλοποίηση του. Ευχαριστούμε τον Υπουργό που υπέγραψε και θα συνεχίσουμε το έργο σε όλη τη Θεσσαλία για ένα καλύτερο μέλλον με συνεργασία και ειλικρίνεια».

Ευθυμία Καλογήρου, Διευθύντρια Ανάπτυξης Αγοράς Φυσικού Αερίου, Περιοχή Θεσσαλίας: «Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται στα τέσσερα γραφεία εξυπηρέτησης πελατών της ΕΔΑ ΘΕΣΣ μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού του 2021. Στη Λάρισα Φαρσάλων 219, στο Βόλο Γ. Καρτάλη 32, στα Τρίκαλα Συγγρού 33 και στην Καρδίτσα Ταλιαδούρου 18. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από 8:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ. στο 11150 το οποίο είναι το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών  για πληροφορίες.  Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ πραγματοποιεί  την κατασκευή της εξωτερικής εγκατάστασης έως και την τοποθέτηση του μετρητή δωρεάν λόγω των μηδενικών Τελών Σύνδεσης που ισχύουν για όλο το έτος 2021. Αναφέρουμε ένα παράδειγμα επιδότησης των καταναλωτών που θα καταθέσουν την αίτηση για να εισαχθούν στο πρόγραμμα. Υποθέτοντας ότι μια εσωτερική εγκατάσταση στοιχίζει 2.500 ευρώ και τα τέλη σύνδεσης για μια μέση κατοικία  ανέρχονται σε 700 ευρώ, από το σύνολο των 3.200 ευρώ ο τελικός καταναλωτής που δικαιούται επιδότηση 65% θα πληρώσει μόνο το 35% του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης  δηλαδή περίπου  875 ευρώ. Ενώ για τους δικαιούχους της 100% επιδότησης η επιβάρυνση θα είναι μηδενική».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ