Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Είναι μια μέρα που υπογραμμίζει την αναγκαιότητα διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, καλλιέργειας του σεβασμού και καταπολέμησης κάθε μορφής διακρίσεων και αποκλεισμών.

Με αφορμή τον εορτασμό της 3ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας  Ημέρας  Ατόμων με Αναπηρία, μέλη του Σωματείου Aτόμων με αναπηρία όρασης “Μάγνητες Τυφλοί” επισκέφτηκαν το Γυμνάσιο – Λ.Τ. Ευξεινούπολης την  Πέμπτη 23/11/23, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε ζητήματα ισότιμης αντιμετώπισης των ατόμων με οπτική αναπηρία, σε ζητήματα αποδοχής της διαφορετικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, ένταξης και αλληλεγγύης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν από τα μέλη για την καθημερινότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία και εξοικειώθηκαν  βιωματικά  με το λευκό μπαστούνι, τα φυσικά εμπόδια που συναντάνε τα τυφλά άτομα στον δρόμο τους, τους τρόπους με τους οποίους  αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους και τα παραολυμπιακά αθλήματα.

Στο τέλος,  ομάδα μαθητών του Γυμνασίου-Λ.Τ. Ευξεινούπολης  αφιέρωσαν στα μέλη του Σωματείου “Μάγνητες Τυφλοί” ένα όμορφο τραγούδι του Σ. Ρόκκο “Με εσένα πλάι μου….”, το οποίο προετοίμασαν με τους εκπαιδευτικούς Τζαφλέρη Γεώργιο, Γεωργακοπούλου Αργυρώ, Κούτσικου Άννα και Σιαμέτη Αθανασία.

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνουμε, να αφυπνίζουμε, να ευαισθητοποιούμε τους μαθητές μας, την κοινωνία μας απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια και την ευημερία τους, φροντίζοντας να απαλλάξουμε την καθημερινότητά τους από τα εμπόδια που την δυσχεραίνουν. Τα άτομα με αναπηρία δε ζητάνε να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Ζητάνε να γίνει η ζωή τους “ΙΣΗ” με τη δική μας.

Η σημερινή ημέρα ας είναι μία ημέρα στοχασμού και ειλικρινούς ενδιαφέροντος για τα άτομα με αναπηρία. Ας γίνει η αφορμή να αντιληφθούμε ότι “διαφορετικότητα” σημαίνει “μοναδικότητα”  και να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια σε κάθε διαχωρισμό και αποκλεισμό.

Η διευθύντρια                                                                                     Μαρία  Σταυραντώνη                                                                             MSc  Φυσικής Αγωγής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ