Στο διάστημα 10-16 Απριλίου 2024, 19 μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού και 27 μαθητές του Γυμνασίου Ιωλκού συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους συμμετείχαν σε εκπαιδευτική δράση του ομίλου που δημιουργήθηκε από μαθητές των δύο σχολείων με τίτλο: «Βλάχοι – Καραγκούνηδες Σαρακατσάνοι και η επιρροή τους στην πορεία της Θεσσαλίας, στη Ρουμανία με ενδιάμεσους σταθμούς την Σόφια και την Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας.

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους περιηγήθηκαν αρχικά στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο και στα αξιοθέατα της. Επόμενος σταθμός η πρωτεύουσα της Ρουμανίας όπου πολλοί Έλληνες-κυρίως Βλάχοι- δραστηριοποιήθηκαν επιχειρηματικά και άσκησαν με τον πλούτο που απέκτησαν πολυποίκιλη δράση, οικονομική, κοινωνική και φιλανθρωπική τόσο στις περιοχές, όπου έζησαν, αλλά και την Ελλάδα.

Στις παραδουνάβιες ηγεμονίες πολλοί Έλληνες- Φαναριώτες κατείχαν σημαντικές θέσεις στην διοίκηση και βοήθησαν αποφασιστικά στην ελληνική επανάσταση. Στο ελληνικό σχολείο του Βουκουρεστίου «Αθηνά», το οποίο υπήρξε επόμενη στάση της επίσκεψης, οι μαθητές των δύο σχολείων έγιναν δεκτοί με παραδοσιακή ελληνική μουσική και χορούς, από τους μαθητές του σχολείου, Ελληνόπουλα που ζουν στη Ρουμανία, παιδιά μεικτών γάμων, αλλά και παιδιά που αγαπούν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Το Βουκουρέστι, στο οποίο εστιάστηκε το ενδιαφέρον της επίσκεψης των δύο σχολείων, αποτελεί μια πόλη πλούσια σε αξιοθέατα, με μεγάλες λεωφόρους, εντυπωσιακά κτίρια σε διάφορους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, στα οποία περιηγήθηκαν οι μαθητές ακολουθώντας τα χνάρια των παλιών Ελλήνων εμπόρων και εθνικών ευεργετών. Οι μαθητές περιηγήθηκαν επιπλέον στα περίχωρα της Ρουμανικής πρωτεύουσας επισκεπτόμενοι το παλάτι του βασιλιά Καρόλου στο «Πέλες» κρυμμένο σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, το κάστρο της πόλης Μπραν, γνωστό ως κάστρο του κόμη Δράκουλα, και βέβαια στη γραφική πόλη Μπρασόβ με τα πανέμορφα κτίσματα.

Την τελευταία βραδιά στο Πλόβντιβ ή Φιλιππούπολη, από το όνομα του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου, ξεναγήθηκαν στην παλιά πόλη με τα νεότερα αλλά και ρωμαϊκά μνημεία. Η πόλη έχει μακραίωνη ιστορία και ιδιαίτερο χρώμα που φανερώνει το πλούσιο πολυπολιτισμικό βαλκανικό παρελθόν.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται αρχικά στον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής κο Κωνσταντίνο Τασιούλα για την θετική ανταπόκριση στο αίτημα της χορηγίας του 2 ου Γυμνασίου Αλμυρού, προκειμένου οι μαθητές των δύο σχολείων να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη δράση που είχε βαθύ αντίκτυπο στους ίδιους και εμπέδωσε την αξία του εκπαιδευτικού προγράμματος- ομίλου στη συνείδησή τους αλλά και στον Βουλευτή

Μαγνησίας κο Χρήστο Μπουκώρο για την ιδιαίτερη συνδρομή του στη μεταφορά και επιτυχή τεκμηρίωση του αιτήματος της χορηγίας προς τον πρόεδρο της Ελληνικής

Βουλής. Επιπλέον, ευχαριστούμε τις τοπικές επιχειρήσεις Stretto Awesome coffee, Φαρμακείο Ανατολιώτη, Φροντιστήρια- Βιβλιοπωλείο Βούλγαρη για τη δική τους βοήθεια- οικονομική συνδρομή που κατέστησε εφικτή την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης επίσκεψης στις δύο Βαλκανικές χώρες.

Ο Διευθυντής του 2 ου Γυμνασίου Αλμυρού

Θεοδώρου Ιωάννης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ