Με επιτυχία υλοποιήθηκε το Σάββατο 20 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας η εκδήλωση του κοινού ομίλου ” Βλάχοι – Καραγκούνηδες Σαρακατσάνοι και η επιρροή τους στην πορεία της Θεσσαλίας” σε σύμπραξη των μαθητών Γυμνασίου Ιωλκού και του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού.

H εκδήλωση, ολοκλήρωση της δράσης των δύο σχολείων στη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, περιλάμβανε μια σειρά από ομιλίες αναφορικά με τη δράση, τις αξίες και την πορεία των τριών ιδιαίτερων φυλετικών ομάδων στη Θεσσαλία από τους ομιλητές: από το 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού εργάστηκαν και παρουσίασαν οι καθηγήτριες φιλόλογοι Μαίρη Μπουκόρου και Δέσποινα Νάνου και από το Γυμνάσιο Ιωλκού Γιώργο Σαββανάκη, Νίκο Τσιμπλάκη.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Ιωλκού παρουσίασαν ακολούθως το θεατρικό έργο ” Το προξενιό” που γράφτηκε ειδικά για την εκδήλωση από την καθηγήτρια Ελένη Κυριάκου. Την εκδήλωση έκλεισαν χοροί της Θεσσαλίας που παρουσιάστηκαν από ομάδα μαθητών.

Η εκδήλωση αποτελεί το κλείσιμο της δημιουργικής προσπάθειας προβολής του λαϊκού πολιτισμού και διατήρησης στη μνήμη των αξιών του πολιτισμού που υπηρετήθηκαν από τις τρεις φυλετικές ομάδες της Θεσσαλίας και εκδηλώσεις όπως αυτή συντελούν στην οικειοποίηση των τόσων σημαντικών ιδανικών του παρελθόντος που αξίζει να ζωογονούν και το παρόν. Είχε προηγηθεί η κοινή δράση των δύο σχολείων με την επίσκεψή τους στη Ρουμανία με ενδιάμεσους σταθμούς την Σόφια και την Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας με στόχο την επαφή των μαθητών με πόλεις στις οποίες οι Έλληνες των μεγάλων παροικιών δραστηριοποιήθηκαν και τα έργα των οποίων είναι εμφανή ακόμη στα λαμπρά κτήρια των Βαλκανικών πόλεων.

Ο Διευθυντής

Θεοδώρου Ιωάννης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ