Ζητούµενο είναι, µέσα στο επόµενο τρίµηνο να καταστεί εφικτό να πληρωθούν -χωρίς λάθη και κακοχειρισµούς-  τα οικολογικά σχήµατα (eco-schemes) ύψους 425 εκατ. ευρώ, κάνοντας και το αναγκαίο ξεσκαρτάρισµα σε αιτήσεις άνω των 175 εκατ. ευρώ, οι συνδεδεµένες ενισχύσεις ύψους 220 εκατ. ευρώ, µαζί µε την ειδική βάµβακος ποσού 183 εκατ. ευρώ, οι ειδικές ενισχύσεις της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά και όλες οι εκκρεµότητες από την περσινή ενιαία. Το πρώτο δείγµα γραφής αναµένεται να δείξει στον ενάµιση µήνα, οπότε και θα φανεί αν όλο αυτό έχει θετικό αντίκτυπο ως προς τον αγροτικό κόσµο.

Πάντως, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ∆ιονύσης Σταµενίτης, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Χριστίνα Σταρακά ανέφερε ότι «ανοίγει το ΟΣ∆Ε τις επόµενες ηµέρες  για να γίνουν διορθώσεις και διοικητικές πράξεις ώστε να έχουµε πληρωµές». Όσον αφορά τα Οικολογικά Σχήµατα, εξήγησε ότι «δεν πληρώθηκαν το 2023. Μιλάµε για την µη καταβολή 425 εκατ. ευρώ, που έως και πέρυσι δίνονταν µαζί µε τη βασική ενίσχυση. Μόνο το 2023 θα υπάρξει καθυστέρηση, ενώ από το 2024 θα πληρώνεται κανονικά όπως και στο παρελθόν».

Σχετικά µε τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, ο υφυπουργός τόνισε ότι «έχει ξεκινήσει η προετοιµασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα γίνει η πληρωµή τους όπως γινόταν όλα τα προηγούµενα χρόνια». Βέβαια, δεν κατέστησε σαφές αν η πληρωµή των συνδεδεµένων θα ξεκινήσει αρχές Φεβρουαρίου, όπως γινόταν µέχρι το 2021 ή θα τελικά θα µεταφερθεί για τα τέλη Μαρτίου όπως κατέληξε να γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε και το πρώτο πακέτο των συνδεδεµένων µε το σκληρό σιτάρι έφτασε να πληρώνεται µαζί µε την ειδική ενίσχυση για το βαµβάκι.

Το επόµενο διάστηµα, πάντως, µε κατεύθυνση από τον υπουργό, στόχος είναι να τακτοποιηθούν και ει δυνατόν οι περισσότερες εκκρεµότητες που υπάρχουν από την περσινή ενιαία ενίσχυση. Ένα στίγµα ανακοινώθηκε ήδη και αφορά όσους παραγωγούς ήταν στον έλεγχο και δεν πληρώθηκαν είτε για µέρος των αγροτεµαχίων τους είτε συνολικά σαν ΑΦΜ και για τα περιβόητα βοσκοτόπια χωρίς ζώα σε όλη τη χώρα. Στις προτεραιότητες και οι διορθώσεις σχετικά µε το monitoring, που από δω και πέρα θα εφαρµόζεται καθολικά σε όλη τη χώρα. Να σηµειωθεί ότι εκτός πληρωµής για την ενιαία έµειναν τον ∆εκέµβριο παραγωγοί µε συνολικό απορριπτόµενο ποσό 11.952.870,23 ευρώ.

«Ξέχασαν» να πληρώσουν την ενίσχυση ζωοτροφών Αµάλθεια

Εν τω µεταξύ, ακόµα δεν έχει καταβληθεί η έκτακτη οικονοµική ενίσχυση «Αµάλθεια» στους κτηνοτρόφους της Κρήτης και της υπόλοιπης νησιωτικής Ελλάδας, τονίζει µε νέα κοινοβουλευτική παρέµβαση – ερώτηση ο βουλευτή Ρεθύµνης και υπεύθυνος ΚΤΕ του Τοµέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Μανόλης Χνάρης.

Μάλιστα, έχει ήδη ανακοινωθεί από το αρµόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 30 Οκτωβρίου 2023 ότι «Η προθεσµία υποβολής αιτήσεων, µετά από παράταση που δόθηκε .. έληξε την 30η Σεπτεµβρίου 2023… και ότι µετά ο πέρας της ελεγκτικής διαδικασίας, η υπηρεσία θα προβεί σε όλες τις ενέργειες αναφορικά µε την καταβολή της οικονοµικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενηµερωθούν σχετικά µε αυτοµατοποιηµένο ηλεκτρονικό µήνυµα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδροµείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους». Ωστόσο, µέχρι σήµερα, 3 µήνες από την ενηµέρωση αυτή και 9 µήνες από την εξαγγελία του µέτρου, ουδεµία καταβολή έχει γίνει», καταλήγει ο βουλευτής.

πηγή: agronews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ