Κατανοούμε απολύτως το πρόβλημα της διαχείρισης αδέσποτων ζώων. Άλλωστε το αντιμετωπίσαμε, έχοντας να διαχειριστούμε και τον μεγάλο αριθμό που “γέννησε” ένα μη νόμιμο ιδιόκτητο καταφύγιο ζώων στην περιοχή μας.

Οφείλαμε ως Δημοτική Αρχή να τηρούμε τη νομοθεσία, παρά το πολιτικό κόστος που  υπήρχε, το οποίο και αναλάβαμε. Γνωρίζαμε όμως. ότι είχαμε θέσει τις σωστές βάσεις και με υπομονή και ψυχραιμία σύντομα θα επέρχονταν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είχαμε ξεκινήσει πρόγραμμα στειρώσεων, είχαμε συμβάσεις για κτηνιατρικές υπηρεσίες, αγωνιζόμασταν διαρκώς για το ζήτημα της περισυλλογής, συνεργαστήκαμε με τους εθελοντές κτηνιάτρους στειρώνοντας μεγάλο πληθυσμό ζώων, δημιουργήσαμε μητρώο εθελοντών.

Παραδώσαμε στη νέα δημοτική αρχή νέο όχημα, ειδικά για την περισυλλογή αδέσποτων ζώων καθώς και έτοιμη τη μελέτη για τη δημοπράτηση του έργου του Καταφυγίου.  Για πρώτη φορά εντάξαμε κονδύλια στον προϋπολογισμό του Δήμου για τη σίτιση και την φροντίδα των αδέσποτων. Όλες οι πραγματικές ελεγκτικές και διωκτικές αρχές γνώριζαν το έργο μας και το αναγνώριζαν ως προσπάθεια πραγματικής και σύννομης διαχείρισης.

Οφείλαμε και οφείλουμε, ως εκπρόσωποι της πόλης μας, αιρετοί, να μην διχάζουμε πρώτοι εμείς με το λόγο μας την ήδη διχασμένη κοινωνία. Την κριτική των δημοτών την ακούγαμε, τη δεχόμασταν και δεν σταματούσαμε να προσπαθούμε, χωρίς ποτέ να μετακυλήσουμε τις ευθύνες μας.

Η αλλαγή της κουλτούρας που επέφερε ο Ν. 4830/2021 για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, απαιτεί, σίγουρα, πολύ χρόνο για την εμπέδωση της, συνάμα μεγάλη προσπάθεια και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Παρακολουθούμε με λύπη μας, ότι η προεκλογικά υποσχόμενη κοινωνική πολιτική της δημοτικής αρχής ήταν μία επιφανειακή δέσμευση με συγκεκριμένο σκοπό…

Μας κάνει εντύπωση η προτροπή προς τους πολίτες σε παράβαση του νόμου και μάλιστα υπό την απειλή προστίμων (!). Το Δελτίο Τύπου που εξεδόθη, στις 5 Μαρτίου 2024, από τον Δήμο Αλμυρού έρχεται σε ευθεία αντίθεση όχι μόνο με το Ν. 4830/2021 αλλά και με τις Βασικές Αρχές Ελευθερίας και Φροντίδας των ζώων, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί από το Συμβούλιο Ευζωίας των Παραγωγικών Ζώων (Farm Animals Welfare Council), σύμφωνα με τις οποίες, πρώτη είναι η ελευθερία από πείνα, δίψα και κακή διατροφή. Εξασφαλίζεται με την πρόσβαση των ζώων σε φρέσκο νερό και σιτηρέσιο που εξασφαλίζει υγεία και σφρίγος.

Κατ’ άρθρο, δε, 10 παρ. 5 εδ. β’ του Ν. 4830/2021, ΔΕΝ απαγορεύεται παροχή τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους πολίτες, αντιθέτως επιτρέπεται αρκεί να τηρούνται οι προϋποθέσεις καθαριότητας και υγιεινής.

Είναι εμφανής η διαφορά αντίληψης μεταξύ νομοθέτη και δημοτικής αρχής, η οποία παραβαίνοντας το νόμο επιβάλλει απαγορεύσεις και απειλεί με πρόστιμα (από που γενόμενα όμως;) το σύνολο των πολιτών, ακόμη και εκείνων που τηρούν τις προϋποθέσεις.

Αντιλαμβανόμαστε και τον φόβο μίας μερίδας πολιτών και ιδίως των παιδιών, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία όλων μπορούν να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος που θα είναι ταυτόχρονα σύννομος και όχι αποτέλεσμα εξαναγκασμού.

Μήπως όμως οφείλουν, προηγουμένως να ανταποκριθούν στις δικές τους αρμοδιότητες οι οποίες ρητά και ξεκάθαρα αναφέρονται στο νόμο, ενώ μέχρι σήμερα διαβάζουμε μόνο λόγια και δεν βλέπουμε καμία πράξη προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος; Τι συμβαίνει με ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων; Που είναι τα σημεία παροχής τροφής και νερού που όφειλε η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος να εισηγηθεί;

Θα ξαναπούμε ότι τέτοιου είδους πρακτικές και διατυπώσεις αυτού του ύφους οπισθοδρομούν τον Αλμυρό και θυμίζουν εποχές που δεν συνάδουν με τον εκσυγχρονισμό και την επίλυση θεμάτων που προανήγγειλε προεκλογικά η δημοτική αρχή για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Θεωρούμε δεδομένο, ότι έστω και τώρα, αφού λαμβάνουν γνώση της νομοθεσίας αν και όφειλαν ήδη να τη γνωρίζουν, θα ανακατασκευάσουν τη δήλωσή τους και θα συνεργαστούν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ως οφείλουν.

Ο Επικεφαλής της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας»,

Ευάγγελος Χατζηκυριάκος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ