Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, παρουσιάστηκε, υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μουζάκι από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, και τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Νικόλαο Ταχιάο, το πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αποκατάσταση ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα “Daniel” και “Elias” σε σχολικές, σιδηροδρομικές και οδικές υποδομές. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα έργων συνολικού δημοσιονομικού κόστους 1,4 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας και Εύβοιας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και το οποίο κατανέμεται σε 30,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών σε σχολικές υποδομές μέσα από τη δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, σε 462,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στο σιδηροδρομικό δίκτυο και σε 892 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023.

Όσον αφορά τα έργα οριστικής αποκατάστασης στο οδικό δίκτυο, από τα 892 εκατ. ευρώ, το 33% ή τα 289 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας σε 309 σημεία παρέμβασης. Συγκεκριμένα, η κατανομή των έργων ανά Δήμο διαρθρώνεται ως εξής:

  • Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, έργα σε 123 σημεία ύψους 103.120.000 ευρώ.
  • Δήμος Νοτίου Πηλίου, έργα σε 77 σημεία ύψους 75.590.000 ευρώ.
  • Δήμος Βόλου, έργα σε 71 σημεία ύψους 74.590.000 ευρώ.
  • Δήμος Ρήγα Φεραίου, έργα σε 22 σημεία ύψους 20.750.000 ευρώ.
  • Δήμος Αλμυρού, έργα σε 16 σημεία ύψους 14.950.000 ευρώ.

Παράλληλα, το σκέλος του προγράμματος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που αφορά τις αποκαταστάσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο περιλαμβάνει (α) την οριστική αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου – Λάρισας ύψους 192.200.000 ευρώ, με το έργο αυτό να περιλαμβάνει και τις νέες γέφυρες της σιδηροδρομικής γραμμής εντός του αστικού ιστού του Βόλου, όπως αυτή στον Κραυσίδωνα, και (β) την οριστική αποκατάσταση της γραμμής του Πηλίου, δηλαδή το «Τρενάκι του Πηλίου», ύψους 2.480.000 ευρώ.

Επίσης, στο σκέλος του προγράμματος που αφορά τις αποκαταστάσεις σε σχολικά κτίρια από την ΚΤΥΠ, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις και έργα σε σχολικές μονάδες του Δήμου Βόλου συνολικού ύψους 10,9 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται δύο έργα, τα οποία είναι:

  • Ένα έργο που περιλαμβάνει το 1ο ΕΠΑΝ Νέας Ιωνίας, το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, και το 2ο ΕΚ – ΙΕΚ Βόλου (Κτίρια Κ1, Κ2, Κ3) ύψους 5.530.000 ευρώ.
  • Ένα έργο που περιλαμβάνει το 6θέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ΔΑΔ & 2θέσιο Ειδικό Νηπιαγωγείο ΔΑΔ, το 6ο ΓΕΛ Βόλου, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγριάς Βόλου, 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, 4ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, 2ο ΕΚ – ΙΕΚ Βόλου (Κτίρια Κ4, Κ5) ύψους 5.405.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από τη δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η Πρόεδρος της οποίας, κα Μελίνα Τραυλού, παρέστη στην εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο Μουζάκι.

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σε συνέχεια της στενής συνεργασίας που είχε με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όλη την προηγούμενη περίοδο, σημείωσε πως «ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών στο οδικό δίκτυο, σε σχολεία και στο σιδηροδρομικό δίκτυο των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετά από τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού. Ένα μεγάλο πρόγραμμα, σε συνέχεια στενής συνεργασίας και προεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, που φτάνει το 1,4 δισ. ευρώ για τη Θεσσαλία και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Ένα μεγάλο πρόγραμμα μετά από εντατική δουλειά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, του Χρήστου Σταϊκούρα και του Νίκου Ταχιάου, αλλά και όλων των συνεργατών τους. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει και τη σημαντικότατη δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για τις αποκαταστάσεις των σχολικών κτιρίων μέσω της ΚΤΥΠ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά έργα και παρεμβάσεις στη Μαγνησία, η οποία και επλήγη σημαντικά από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου. Έργα που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας έργα οριστικής αποκατάστασης στο οδικό δίκτυο του Πηλίου, του Δήμου Βόλου, το Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και του Δήμου Αλμυρού, αλλά και σχολεία στο Δήμο Βόλου που υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τις πλημμύρες. Στα έργα, επίσης, περιλαμβάνεται και η σιδηροδρομική γραμμή για το ‘Τρενάκι του Πηλίου’ και η οριστική αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου – Λάρισας. Έργα οριστικής αποκατάστασης, παράλληλα των παρεμβάσεων που έχουν γίνει και προωθούν για την προσωρινή αποκατάσταση όλη αυτή την περίοδο. Σημαντικά και μεγάλα έργα, που και σε αυτή την περίπτωση υπογραμμίζουν το μεγάλο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, ώστε να επανέλθει στον αναπτυξιακό βηματισμό της όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και συνεργαζόμαστε όλοι στενά προς αυτή την κατεύθυνση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ