Δευτέρα 17-06-2024 10:46
Αρχική Θρησκευτικά ΑΓΙΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ ΟΙ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΙ…

ΑΓΙΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ ΟΙ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΙ…

69
0

Κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’ του Μεγάλου και της μητέρας του Ελένης. Τους ονομάζει Ισαποστόλους για τις μεγάλες υπηρεσίες που πρόσφεραν στον Χριστιανισμό. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνα, Ελένη και Έλενος.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν έχει εντάξει στο Αγιολόγιό της τον Μέγα Κωνσταντίνο, επειδή η ιστορική έρευνα του χρεώνει τη διαταγή για τη δολοφονία του γιου του Κρίσπου (από την πρώτη του γυναίκα Μινερβίνη) και της δεύτερης γυναίκας του Φαύστας (Κρίσπος και Φαύστα πρέπει να είχαν ερωτική σχέση, σύμφωνα με νεώτερα ιστορικά δεδομένα). Αντίθετα, τιμούν τη μνήμη του, εκτός από την Ορθόδοξη Εκκλησία, η Αγγλικανική Εκκλησία και διάφορες Λουθηρανικές ομολογίες.

Η βασιλομήτωρ Ελένη (246/250 – 327/330) βρήκε τον Τίμιο Σταυρό στους Αγίους Τόπους και χρηματοδότησε την ανέγερση χριστιανικών ναών σε πολλά μέρη της αυτοκρατορίας. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 18 Αυγούστου.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΟΥ ΤΟΝ ΤΥΠΟΝ ΕΝ ΟΥΡΑΝΩ ΘΕΑΣΑΜΕΝΟΣ, ΚΑΙ ΩΣ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΤΗΝ ΚΛΗΣΙΝ ΟΥΚ ΕΞ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΟΣ, Ο ΕΝ ΒΑΣΙΛΕΥΣΙΝ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ, ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑΝ ΠΟΛΙΝ ΤΗ ΧΕΙΡΙ ΣΟΥ ΠΑΡΕΘΕΤΟ· ΗΝ ΠΕΡΙΣΩΖΕ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΕΝ ΕΙΡΗΝΗ, ΠΡΕΣΒΕΙΑΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, ΜΟΝΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ