Βιβλική είναι η καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή Τυρνάβου, Αργυροπουλίου, Δελερίων, από το μπουρίνι που συνοδευόταν από ισχυρούς ανέμους και χαλάζι, που έριξε στάβλους, αχλάδια, ροδάκινα, αμπέλια και κατέστρεψε στο διάβα του ακόμη και παλμέτες και σκεπές από μαντριά  που τις σήκωσε στον αέρα και τις έριξε σε παρακείμενα αμπέλια, όπως φαίνεται και στις ΦΩΤΟ.

Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί δεκάδες κλήσεις και επιχειρεί για κοπές δέντρων, που έχουν πέσει στο οδόστρωμα και γίνονται επικίνδυνα για την κυκλοφορία, σε Αμπελώνα, Δελέρια, Λυφγριά, Τύρναβο, Αργυροπούλι και Γιάννουλη, Φαλάνη.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη μας δήλωσε ο πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Στέλιος Τσικρισής, ενώ παρόμοια εικόνα μας παρουσίασε το μεσημέρι στο Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας και ο νέος δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας. Μάλιστα μας ανέφερε πως το μπουρίνι είχε κατεύθυνση προς το Μακρυχώρι και τον δήμο Τεμπών, όπου κι εκεί λίγη ώρα αργότερα είχαμε μεγάλες καταστροφές, με δέντρα να ξεριζώνονται.

Χαρακτηριστική είναι και η ανάρτηση στο fb του αγρότη Νίκου  Ρεβήσιου που έπαθε μεγάλη καταστροφή από το μπουρίνι:

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ βγάζω εισιτήριο για Γερμανία. Η απόλυτη καταστροφή πάνε 20 στρέμματα παλμέτα, πάνε χαμένα είναι να βάλω την μπουλντόζα μέσα… Μέχρι και οι κόντρες κόπηκαν…

Ανακοίνωση Αγροτικών Συλλόγων Τύρναβου Αργυροπουλίου-Λυγαριάς

Χωρίς προηγούμενο για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τύρναβου είναι η σημερινή καταστροφή.Η χαλαζόπτωση μαζί με την απερίγραπτη σε ένταση ανεμοθύελλα διέλυσε κ γκρέμισε τα πάντα στις αγροτικές μας παραγωγές ξερίζωσε πολυετής καλλιέργειες(δένδρα,αμπέλια) αλλά και σταβλικές εγκαταστάσεις.

Η καταστροφή για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας είναι πρωτοφανής και ολοκληρωτική φέρνοντας μας σε απόγνωση τίθεται σήμερα κιόλας ζήτημα επιβίωσής τίθεται σήμερα κιόλας ζήτημα αποζημίωσης αλλά και αποκατάστασης των καταστροφών.

Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τον τοπικό προϊστάμενο του ΕΛΓΑ ό οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί με κλιμάκιο αύριο της πληγείσες περιοχές.Από την νέα κυβέρνηση δεν θέλουμε συμπαράσταση και δάκρυα όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις θέλουμε άμεσα πράξεις.

Άμεσα να υπάρξει πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, των δόσεων των δανείων και κάθε μορφής χαρατσιών για τους πληγέντες συναδέλφους μας, γιατί θα έχουν καλλιεργητικά έξοδα χωρίς έσοδα εξαιτίας της ανυπολόγιστης καταστροφής.Απαιτούμε άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να γίνει κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες της καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις. Μια ακόμη καταστροφή δείχνει το πόσο επίκαιρο και αναγκαίο είναι το πάγιο αίτημα μας.

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΝΑ ΚΥΡΗΧΘΕΙ ΣΕ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΈΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ.

Δείτε φωτογραφίες:

πηγή:https://www.thessaliatv.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here