Στο πλαίσιο της συμβολής του στην κοινή προσπάθεια όλων των υγειονομικών επιστημονικών φορέων της Μαγνησίας, οργανωμένα στην αναχαίτιση ή τουλάχιστον στον δραστικό περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων της φάσης πανδημίας από τον κοροναϊό, στην οποία έχουμε εισέλθει βάσει του Π.Ο.Υ., ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας τονίζει με έμφαση ότι η χρήση προληπτικών μέτρων θα διαδραματίσει τον πλέον καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της δύσκολης κατάστασης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημερώνει τα εξής:

Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη του κοινού στα φαρμακεία. Οι συμπολίτες μας οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι κατά την επίσκεψή τους σε οποιοδήποτε φαρμακείο πρέπει να τηρούνται κάποιες βασικές αρχές προστασίας που αφορούν στον κοροναϊό και οι οποίες ελαχιστοποιούν τη μετάδοσή του, προστατεύοντας έτσι το κοινό και τους εργαζόμενους στα φαρμακεία από την εξάπλωση της πανδημίας. Οι συστάσεις και τα μέτρα προστασίας πρέπει να τηρούνται αυστηρά, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση της εξάπλωσης του ιού και όλοι στο μέτρο του δυνατού τηρώντας τα θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τα νέα κρούσματα.

Ας έχουμε λοιπόν υπόψη ότι:

  • Αποφεύγουμε τις άσκοπες επισκέψεις στα φαρμακεία, την παραμονή εντός του χώρου τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ μετρήσεις για πίεση ή για οτιδήποτε άλλο ακόμα και το ζύγισμα, δεν θα γίνονται.
  • Ακολουθείτε πιστά τις συστάσεις του προσωπικού του φαρμακείου, αποφύγετε τον συνωστισμό και αυστηρά μην πλησιάζετε τον πάγκο του φαρμακείου όταν εξυπηρετείται κάποιος άλλος.
  • Τηρείστε αποστάσεις από τους επισκέπτες του φαρμακείου ή από το προσωπικό του φαρμακείου, άνω του ενός μέτρου ή δυο βημάτων.
  • Αποφύγετε τις χειραψίες και τη σωματική επαφή. Αν βήχετε ή φταρνίζεστε, κρατήστε χαρτομάντιλο ή χρησιμοποιήστε το χέρι σας, καλύπτοντας το στόμα σας και την μύτη σας. Τα σταγονίδια που αιωρούνται στον αέρα, αποτελούν τον βασικό λόγο μετάδοσης του κορονοϊού. Χρησιμοποιήστε μάσκα προστασίας, ειδικά σε κλειστούς χώρους, όταν είστε άρρωστοι, ώστε να προστατεύσετε τους υπόλοιπους γύρω σας.
  • Απολυμάνετε τα χέρια σας μετά από κάθε συναλλαγή. Μην απασχολείτε τον φαρμακοποιό ή το προσωπικό του φαρμακείου άσκοπα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο χώρος του φαρμακείου δεν ενδείκνυται αυτή την κρίσιμη περίοδο για κοινωνικές συναναστροφές.
  • Μη ζητάτε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή. Τα αντιβιοτικά δεν θεραπεύουν ούτε προλαμβάνουν τον κορονοϊό, την γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.
  • Υπάρχουν φαρμακεία που λειτουργούν κανονικά κατά τη διάρκεια της ημέρας με κατεβασμένα τα ρολά ασφαλείας ή ακόμη και από την ειδική θυρίδα. Αυτό ασφαλώς γίνεται και όταν εφημερεύον και διανυκτερεύουν και αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας.
  • Αν έχετε συμπτώματα λοίμωξης από κορονοϊό, καλέστε το 1135, από το οποίο θα σας δοθούν οδηγίες. Μην επισκέπτεστε νοσοκομεία ή φαρμακεία χωρίς μέτρα προφύλαξης.
  • Η παραμονή στο σπίτι, είναι το βασικό μέτρο φροντίδας για τους νοσούντες με ήπια συμπτώματα από τον κορονοϊό, και για την προστασία από την εξάπλωση του. Επιθυμούμε να τονίσουμε την αξία της έμπρακτης συνεισφοράς μας στη διαχείριση αυτής της κρίσης, προς τους συμπολίτες μας που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κίνδυνου και βασίζονται στην ατομική μας υπευθυνότητα να περιορίσουμε τη διασπορά του νέου ιού, αλλά και προς το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που επανδρώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας και καλείται να υπερβεί εαυτόν!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here