Μεγάλη επιτυχία των αστυνομικών του Α.Τ. Τυρνάβου με τη σύλληψη Τυρναβίτη αρχαιοκάπηλου, ο οποίος κατείχε αρχαία αντικείμενα μεγάλης αξίας, και μάλιστα θέλησε να τα πουλήσει μέσω διαδικτύου, αλλά αυτό ήταν και το μοιραίο του σφάλμα. Οι άνδρες του Αστυνομικού τμήματος Τυρνάβου σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έφτασαν στα ίχνη του, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί την περασμένη Πέμπτη έφοδος στο σπίτι του στον Τύρναβο, ενώ συνελήφθη και ένας ακόμη συνεργός του.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος συνελήφθησαν δύο Έλληνες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για παράβαση – κατά περίπτωση – των νόμων για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και περί όπλων.

Προηγήθηκε διερεύνηση της υπόθεσης από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχετικά με χρήστη του διαδικτύου που είχε αναρτήσει σε ιστοσελίδα αγγελία πώλησης αρχαίων νομισμάτων.

Από τη διερεύνηση προέκυψαν στοιχεία σε περιοχή της βόρειας Ελλάδας και από την περαιτέρω ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα και αξιολόγηση των δεδομένων της υπόθεσης που πραγματοποίησε – λόγω αρμοδιότητας – η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, ταυτοποιήθηκε το άτομο που προέβη στην ανάρτηση της αγγελίας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, με τη συνδρομή αστυνομικών του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος και αρχαιολόγων της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

12 χάλκινα νομίσματα αρχαίων χρόνων,
χάλκινο τμήμα πόρπης αρχαϊκών – κλασσικών χρόνων,
2 χάλκινα ελάσματα αρχαίων χρόνων,
2 μολύβδινα ελάσματα αρχαίων χρόνων,
μολύβδινο σταθμίο,
μολυβδόβουλο,
16 χάλκινα νομίσματα Βυζαντινών Χρόνων,
17 χάλκινα εξαρτήματα ένδυσης,
2 χάλκινες πόρπες,
χάλκινο δαχτυλίδι,
7 χάλκινα εξαρτήματα,
δισκόμορφο μολύβδινο αντικείμενο, πιθανώς μολυβδόβουλο,
4 μολύβδινα αντικείμενα και
14 μολύβδινα σφαιρίδια.

Από την εξέλιξη της προανάκρισης προέκυψε η εμπλοκή στην υπόθεση και του δεύτερου ατόμου, στην οικία του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο δίκαννα κυνηγετικά τυφέκια, μονόκαννο κυνηγετικό τυφέκιο και παλαιό εξάσφαιρο περίστροφο, για τα οποία δεν κατείχε σχετική άδεια και συνελήφθη.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Τα κατασχεθέντα όπλα θα αποσταλούν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση, ενώ τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα θα αποσταλούν στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων για περαιτέρω αξιολόγηση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here