Το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» εκφράζει την θλίψη του για τον συνάδελφό μας μεταλλεργάτη, μέλος του Συνδικάτου μας, που έχασε την ζωή του εν ώρα εργασίας σε ναυπηγείο στην Αμαλιάπολη Αλμυρού.

Η Διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου από νωρίς το πρωί σήμερα επισκέφθηκε τον χώρο του δυστυχήματος όπου διαπίστωσε για μια ακόμη φορά τις τραγικές και εγκληματικές ελλείψεις της εργοδοσίας σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται για την εκτέλεση πάσης φύσεως ναυπηγικών εργασιών.

Σε φωτογραφία που παραθέτουμε φαίνονται οι άθλιες και μη κατάλληλες συνθήκες εργασίας στο συγκεκριμένο καρνάγιο-γκιλοτίνα το οποίο η εργοδοσία λειτουργεί με τις «πλάτες» των κυβερνήσεων, χωρίς κανέναν έλεγχο από καμία αρμόδια αρχή για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που είναι υποχρεωμένη η εργοδοσία να τηρεί και να εφαρμόζει με επί τόπου παρουσία και επίβλεψη από την ίδια και από τεχνικό ασφαλείας που ορίζεται για το εκάστοτε έργο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων, ο συνάδελφος ηλεκτροσυγκολλητής εκτελούσε εργασίες στο κατάστρωμα του πλοίου και έπεσε στο κενό από ύψος 15 μέτρων από μεγάλο άνοιγμα στα πλευρικά του πλοίου, στην προσπάθεια του να μοντάρει τις λαμαρίνες. Είναι ενδεικτικό ότι περιμετρικά του πλοίου δεν υπήρχαν προστατευτικά κιγκλιδώματα είτε στηθαία για την αποφυγή της πτώσης. Η εργοδοσία είναι υποχρεωμένη όταν οι εργασίες γίνονται σε ύψος, να παρέχει όλα τα απαραίτητα μέτρα συλλογικής προστασίας για την πρόληψη της πτώσης καθώς και να χορηγεί μέτρα ατομικής προστασίας για την αποφυγή τραυματισμού πχ ολόσωμες ζώνες ασφαλείας, δίχτυα ασφαλείας, κράνη.

Δεν είναι το πρώτο εργοδοτικό έγκλημα που συμβαίνει στο συγκεκριμένο ναυπηγείο, καθώς και το 2014 ένας ακόμα συνάδελφος έχασε την ζωή του από θανατηφόρο τραυματισμό στο κεφάλι, από βαρύ μεταλλικό εξάρτημα. Το Συνδικάτο Μετάλλου εδώ και χρόνια έχει καταγγείλει στο ΣΕΠΕ Μαγνησίας τις συνθήκες εργασίας στο εν λόγω ναυπηγείο και την επικινδυνότητα αυτών, χωρίς ωστόσο να παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Όλοι οι μεταλλεργάτες καθημερινά πηγαίνουμε στην εργασίας μας για να βγάλουμε το μεροκάματο και να ζήσουμε τις οικογένειες μας, ρισκάροντας την ζωή μας, η προστασία της οποίας λογαριάζεται ως κόστος από την εργοδοσία. Παράλληλα και ίδια η κυβέρνηση με τον νόμο-λαιμητόμο του Χατζηδάκη που πέρασε πέρυσι το καλοκαίρι, μετατρέπει το ΣΕΠΕ σε παραμάγαζο του ΣΕΒ ενώ εδώ και χρόνια όλες οι κυβερνήσεις έχουν υποστελεχώσει και απαξιώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς δεν θέλουν να γίνονται συχνοί επιτόπιοι έλεγχοι στους χώρους εργασίας. Τα μέτρα προστασίας έχουν γίνει και αυτά ατομική ευθύνη.

Αυτές είναι οι αιτίες που τα εργατικά ατυχήματα γίνονται καθημερινό φαινόμενο. Οι λίγοι μετράνε τα κέρδη τους και οι εργαζόμενοι και ο λαός συνεχίζουμε να μετράμε θύματα, πότε σε εργατικά ατυχήματα, πότε στην πανδημία, πότε σε φυσικά φαινόμενα.

Όλοι στον αγώνα για να μη θρηνήσουμε άλλους συναδέλφους την ώρα του μεροκάματου. Συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας δημιουργούμε με δικιά μας πρωτοβουλία Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας απαιτώντας από την εργοδοσία τα κατάλληλα μέτρα.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ να ακουστεί δυνατά η φωνή των εργαζομένων, για δουλειά με δικαιώματα, για μέτρα προστασίας της ζωής μας μέσα στους χώρους δουλειάς, για μέτρα προστασίας του εισοδήματός μας από το κύμα της ακρίβειας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

§  Να τιμωρηθούν τώρα οι ένοχοι του νέου εργοδοτικού εγκλήματος.

§  Να παρθούν όλα τα Μέτρα Προστασίας της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στο ναυπηγείο Αμαλιάπολης και σε κάθε χώρο δουλειάς.

§  Να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου για την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

§  Να εφαρμοστεί η ΣΣΕ Ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου στο Νομό μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ