Ξεκίνησε πριν από λίγο η ρυμούλκηση του ναρκοθηρευτικού «Καλλιστώ», στο οποίο σημειώθηκε ελεγχόμενη εισροή υδάτων μετά τη σύγκρουση με το φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON που μετέφερε κοντέινερ έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Το «Καλλιστώ» έχει πάρει κλίση λόγω της εισροής υδάτων, ωστόσο η κατάστασή του είναι πλέον σταθερή και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Οι ζημιές που έχει υποστεί είναι πολύ μεγάλες.

Στην ουσία το πλοίο του ΠΝ δεν έχει πλέον πρύμνη.

Στο φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON έχει απαγορευθεί ο απόπλους μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.

Πρόκειται για το Ν/Θ «Καλλιστώ»​. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως είναι τόσο μεγάλη η ζημιά που έχει υποστεί το «Καλλιστώ» που είναι πολύ πιθανό να βυθιστεί. Υπάρχει εκτεταμένη εισροή υδάτων.

Αυτή την στιγμή γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να ισορροπήσει το σκάφος και να ρυμουλκηθεί για να σωθεί.

Ένα μεγάλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της εταιρείας Maersk πέρασε κυριολεκτικά από πάνω του και έκοψε ένα μεγάλο κομμάτι της πρύμνης!

Δύο μέλη του πληρώματος έχουν τραυματιστεί και μεταφέρονται στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Στο λιμάνι του Πειραιά έσπευσαν αμέσως ρυμουλκά από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας ενώ έπεσαν και άτομα στην θάλασσα. Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό για την περισυλλογή των επιβαινόντων στο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Προς το παρόν έχουν περισυλλεγεί 27 άτομα.

Το ατύχημα έγινε λίγο πριν από τις 08:00 το πρωί και όπως όλα δείχνουν ήταν το φορτηγό πλοίο που έπεσε πάνω στο πλοίο του ΠΝ.

Αρχικώς στην περιοχή είχαν σπεύσει πλοία της ακτοπλοΐας τα οποία μετά απομακρύνθηκαν από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό που ανέλαβαν την επιχείρηση.

Το Γραφείο Τύπου του ΓΕΝ εξέδωσε ανακοίνωση για την πρόσκρουση εμπορικού πλοίου με το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ»

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του περιστατικού της πρόσκρουσης εμπορικού πλοίου με το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού που σημειώθηκε περί τις 07:30 σήμερα το πρωί στον Σαρωνικό κόλπο

Το πλοίο αποτελεί το ένα από τα 12 Ναρκοθηρευτικά τ. HUNT τα οποία κατασκευάστηκαν από τα ναυπηγεία της VOSPER THORNYCROFT στο Πόρτσμουθ Αγγλίας. Eίναι κατασκευασμένo από Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα (GRP) για ελαχιστοποίηση του μαγνητικού ίχνους και υψηλή αντοχή.

Καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 1987 και αποδόθηκε στην ενεργό δράση τον Μάρτιο του 1989. Παρελήφθη απο το Αγγλικό Ναυτικό με το όνομα HMSBERKELEY και χαρακτηριστικά Μ – 40.

Στις 6 Φεβρουαρίου 2001 ξεκίνησε η παραλαβή του πλοίου από το Ελληνικό πλήρωμα εν όρμω Πόρτσμουθ Αγγλίας.

Την 28 Φεβρουαρίου 2001 παρελήφθη από τον ΠΛΩΤΑΡΧΗ Ρ.Σ.ΣΑΛΒΕΤΑ ΠΝ και έλαβε το όνομα Ν/ΘΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ (Μ – 63).

Μετά την παραλαβή το πλοίο παρέμεινε στον Ναύσταθμο του Πόρτσμουθ μέχρι τις 30 Μαρτίου 2001 οπότε και απέπλευσε και κινήθηκε προς Ν.Σ.Την 11 Απριλίου 2001 το πλοίο κατέπλευσε στο ΝΣ αφού διήλθε από τους λιμένες Μάλαγα και Μεσσήνη. Από τότε υπάγεται στη Διοίκηση Ναρκοπολέμου (ΔΝΑΡ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here