Με σφοδρή αντιπαράθεση για τη διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης η μαραθώνια πρώτη συνεδρίαση της Γερουσίας των ΗΠΑ για τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Τελικά, η Γερουσία απέρριψε σχεδόν όλες τις τροπολογίες που είχαν καταθέσει οι Δημοκρατικοί ως προς τους κανόνες της δίκης, με κομματικά κριτήρια.

Μεταξύ αυτών και η τελευταία τροπολογία των Δημοκρατικών που θα καλούσε τον ανώτατο δικαστή της χώρας να αποφανθεί επί των προτάσεων κλήτευσης μαρτύρων και παρουσίασης εγγράφων. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με 53 κατά, έναντι 47 υπέρ.

«Θα έδινε αυτή την απόφαση σε μια ουδέτερη πλευρά», σχολίασε ο Άνταμ Σιφ, ο επικεφαλής της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Γερουσία διέκοψε τις εργασίες της για μερικές ώρες και αναμένεται να συνέλθει εκ νέου το μεσημέρι της Τετάρτης (ώρα Ουάσιγκτον).

Το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών αυτών είναι ένα πρώτο σημάδι μιας προδιαγεγραμμένης διαδικασίας υπέρ του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Οι Δημοκρατικοί με το καλημέρα μίλησαν για «δίκη παρωδία» και «νοθευμένη διαδικασία», ενώ η νομική ομάδα υπεράσπισης του Ρεπουμπλικανού προέδρου χαρακτήρισε «συνταγματικά άκυρη» τη διαδικασία και μεταξύ άλλων τόνισε πως: «η Γερουσία πρέπει ταχέως να απορρίψει αυτά τα ελλιπή άρθρα παραπομπής και να αθωώσει τον πρόεδρο».

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί αφορούν την κατάχρηση των προεδρικών εξουσιών και την παρακώλυση του Κογκρέσου, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται ότι έχει διαπράξει κάτι παράνομο και περιγράφει την όλη διαδικασία, ως μία κομματική φάρσα, προκειμένου να μην εκλεγεί για δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του Νοεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here