“Εμβολιαστείτε ταχύτατα να προστατευθείτε, μην ακούτε τους καιροσκόπους τρομολάγνους”, τονίζει σε ανάρτησή του ο Λαρισαίος καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αχιλλέας Γραβάνης.
Μάλιστα λύνει μέσω αυτής πολλές απορίες των πολιτών σχετικά με τους εμβολιασμούς και εστιάζει στο AstraZeneca.
Δείτε αναλυτικά:
“1) Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε επίσημα ότι τα αδειοδοτημένα εμβόλια προσφέρουν ικανή προστασία από όλες τις γνωστές παραλλαγές (στελέχη με μεταλλάξεις) του κορωνοιού, με ικανή αποτελεσματικότητα προστασίας 50-90%. Ο εμβολιασμός εκατοντάδων εκατομμυρίων σε διάφορες περιοχές του κόσμου που έχουν εκτεθεί στα διάφορα στελέχη του ιού επιβεβαιώνει τα δημοσιευμένα εργαστήρια δεδομένα με στελέχη/ψευδοιούς και ορό από εμβολιασμένους. Εμβολιαστείτε λοιπόν ταχύτατα να προστατευθείτε, μην ακούτε τους καιροσκόπους τρομολάγνους.
2) Το πολύπαθο εμβόλιο AstraZeneca αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό στη κοινότητα σε 110.000.000 δόσεις, περίπου 95%, δηλαδή πιο αποτελεσματικό από ότι έδειξε η κλινική φάση 3 σε 30.000 εθελοντές (65%). Επίσης, φαίνεται να διατηρεί υψηλές στάθμες αντισωμάτων από τα mRNA εμβόλια για περισσότερο χρόνο (49 μέρες σε σχέση με 35 μέρες μετά τον εμβολισμό με 1η δόση). Έχει αποδείξει εργαστηριακά και στη κοινότητα την αποτελεσματικότητα του και κατά της πρόσφατης ινδικής παραλλαγής του ιού. Τα συμβάματα θρομβοπενικης θρόμβωσης παραμένουν σπανιότατα (περίπου 400 σε 110.000.000 δόσεις).
3) απαιτείται η άμεση προτεραιοποίηση του εμβολιασμού των φτωχότερων χωρών του 3ου Κόσμου, ώστε να αποφύγουμε την ανάπτυξη σε αυτόν επικίνδυνων νέων στελεχών. Τα περίπου 110 δις που απαιτούνται για τον δωρεάν εμβολιασμό του είναι μηδαμινό ποσόν μπροστά στα 2-3 τρις ευρώ που χάνονται από την διεθνή οικονομία κάθε 3μηνο της πανδημίας. Πρέπει να συγκεντρωθούν άμεσα από τους προϋπολογισμούς των πλουσίων χωρών, τους διεθνείς φιλανθρωπικούς οργανισμούς, την στοχευμένη για τον σκοπό (πρόγραμμα Covax) φορολόγηση των διεθνών επιχειρηματικών κολοσσών, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμακευτικών εταιριών με την παροχή χαμηλών τιμών (κοντά στο κόστος) ανά εμβόλιο για τις φτωχότερες χώρες. Η χώρα και ο ΠθΓ πρέπει να πρωτοστατήσουν στην ανάδειξη του θέματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) καλώντας όλες τις πλούσιες χώρες να συνδράμουν μέσω των εθνικών προϋπολογισμών τους (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Αυστραλία, Ρωσία).
4) η προσπάθεια για την ανάπτυξη μικρομοριακών φαρμάκων που χορηγούνται από το στόμα, ειδικών αναστολέων του κορωνοιού επιταχύνεται με την ύπαρξη άνω των 200 προγραμμάτων διεθνώς. Η ελπίδα το 2022 να έχουμε ειδικά για τον κορωνοιό αντιικά φάρμακα για τις πρώτες μέρες της λοίμωξης που χορηγούνται στο σπίτι από το στόμα είναι πολύ μεγάλη”.