Στο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Απριλίου στο Ηράκλειο Κρήτης συμμετείχε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Κατά την ομιλία του, ο κ. Τριαντόπουλος εστίασε στα νέα δεδομένα που έχει φέρει η κλιματική κρίση, καθώς και στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, που έχουν καταστεί συχνότερες και πιο βίαιες. Παράλληλα, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό επικεντρώθηκε στη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης στο πεδίο της κρατικής αρωγής, με ιδιαίτερη αναφορά στη δέσμη μέτρων στήριξης και αποκατάστασης που υλοποιείται στις περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου:

«Σήμερα συνεχίζεται η σημαντική προσυνεδριακή διαδικασία του κόμματός μας, οδεύοντας προς το 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Μία ουσιαστική και γόνιμη παραταξιακή διαδικασία, μετά από περίπου 33 μήνες έργου και μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Διαρθρωτικού έργου και δομικών μεταρρυθμίσεων, υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού μας, μέσα από δύσκολες καταστάσεις, μέσα από πολυκρίσεις, μέσα από δομικές και διεθνείς κρίσεις.

Μία από αυτές είναι η κλιματική κρίση, η οποία αποτελεί, πλέον, πραγματικότητα. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχουμε βιώσει τα δυσμενή αποτελέσματα έντονων φυσικών καταστροφών, με συχνότητα και σφοδρότητα που απέχουν από τα δεδομένα προγενέστερων περιόδων. Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, μεγάλες δασικές πυρκαγιές, καύσωνες, απρόσμενοι παγετοί και άλλα ακραία φαινόμενα που παλαιότερα εμφανίζονταν σποραδικά, πλέον συμβαίνουν συχνά. Οι προκλήσεις για τη χώρα μας μεγεθύνονται, καθώς ως γνωστόν πρέπει να διαχειριστούμε και τον υψηλό κίνδυνο της σεισμικής δραστηριότητας.

Αυτές, λοιπόν, οι νέες συνθήκες δημιουργούν νέα δεδομένα, στα οποία και θα πρέπει τα σύγχρονα κράτη να προσαρμοστούν άμεσα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε υπερεθνικό επίπεδο. Και αυτό κάναμε. Απέναντι σε αυτά τα νέα δεδομένα, η Κυβέρνηση, υπό τις οδηγίες και τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, έχει αναπτύξει από την πρώτη στιγμή μία στρατηγική για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης.

Στρατηγική με πυλώνες:

1ος. Την πράσινη ανάπτυξη.

2ος. Την πρόληψη, αντιμετώπιση και ανθεκτικότητα έναντι των φυσικών καταστροφών.

3ος. Τη στήριξη και αποκατάσταση των περιοχών μετά από μία φυσική καταστροφή.

Στήριξη και αποκατάσταση που εδράζεται σε μία νέα φιλοσοφία, όπως αυτή εκπορεύεται από τον Πρωθυπουργό. Μία φιλοσοφία που έχει στον πυρήνα της ένα διττό στόχο: η στήριξη να φτάσει γρήγορα και δίκαια σε όσους την έχουν ανάγκη και η αποκατάσταση να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν. Μία φιλοσοφία που θέλει συχνή παρουσία στο πεδίο και άμεση συνεργασία με την τοπική κοινωνία, καθώς η πολιτεία οφείλει να είναι ουσιαστικά δίπλα στον πολίτη σε μία τέτοια δύσκολη στιγμή. Μία φιλοσοφία που αποτυπώθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την κρατική αρωγή, το οποίο βελτιώνεται και εξελίσσεται μέσα από την εμπειρία και το έργο στο πεδίο.

Ένα τέτοιο σχέδιο ξεκίνησε η Κυβέρνηση να υλοποιεί και εδώ, στην Κρήτη, στο Αρκαλοχώρι και την ευρύτερη περιοχή, μετά τον μεγάλο σεισμό του περασμένου Σεπτεμβρίου. Από την πρώτη στιγμή, όταν επισκέφθηκε την περιοχή ο Πρωθυπουργός. Και, φυσικά, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στην περιοχή σε τακτική βάση, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τον Υφυπουργό Αθλητισμού και τον Βουλευτή του νομού, την Περιφέρεια, τους Δήμους, τους Παραγωγικούς Φορείς, την Εκκλησία και, βέβαια, την τοπική κοινωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας, προχωρά απρόσκοπτα η υλοποίηση του σχεδίου, η δημοσιονομική επίπτωση του οποίου -λαμβάνοντας υπόψη τις χορηγήσεις, τις διαθέσεις και τις δεσμεύσεις- έχει φτάσει μέχρι τώρα τα 270 εκατ. ευρώ. Και το ποσό αυτό θα αυξηθεί, όσο προχωρά η υλοποίηση του σχεδίου. Ένα σχέδιο που προχωρά μετά από περισσότερες από 11.500 ταχείες αυτοψίες και πάνω από 7.500 επανελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που έγιναν σε χρόνους και συνθήκες που δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν.

Ένα σχέδιο με συστατικά:

1ον. Τη χορήγηση της πρώτης αρωγής μέσα από την ενιαία πλατφόρμα arogi.gov.gr, ξεκινώντας λίγες ημέρες μετά τον σεισμό. Μέχρι στιγμής 6.300 πολίτες έχουν λάβει, γρήγορα και προσεκτικά, περίπου 60 εκατ. ευρώ.

2ον. Την έκτακτη χρηματοδότηση προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, πρώτου και δευτέρου βαθμού, που πλησιάζει, πλέον τα 13 εκατ. ευρώ και συνεχίζεται, καθώς ωριμάζει ο σχεδιασμός.

3ον. Τη διάθεση λυόμενων σχολικών αιθουσών και οικίσκων για τους σεισμόπληκτους σε οργανωμένες δομές, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα που θα ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ και μεριμνώντας άμεσα για τη αποκατάσταση της δια ζώσης εκπαίδευσης.

4ον. Την υλοποίηση του πλαισίου της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή και την ανακατασκευή των σεισμόπληκτων κτιρίων, που εκτιμάται κοντά στα 175 εκατ. ευρώ.

5ον. Την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για μία, τουλάχιστον, τριετία, μέσα από ψηφιακές διαδικασίες και μέσα για να διευκολύνουμε τους πολίτες.

6ον. Η χορήγηση επιδόματος ενοικίου ή συγκατοίκησης στους σεισμόπληκτους της περιοχής για τα επόμενα χρόνια, με τον προϋπολογισμό να διαμορφώνεται στα 16,5 εκατ. ευρώ.

7ον. Η επιχορήγηση προς τις σεισμόπληκτες επιχειρήσεις, με τη χορήγηση της προκαταβολής του 25% να έχει ξεκινήσει προ μηνών, ενώ την επόμενη περίοδο θα ακολουθήσει και η επιχορήγηση του τελικού ποσού.

8ον. Η στήριξη των εργαζόμενων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από το σεισμό μέσω του σχήματος των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τρεις μήνες.

9ον. Η διαμόρφωση, τέλος, ενός ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης των επιχειρήσεων του Αρκαλοχωρίου, με ανώτατο ύψος τις 18.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Σε όλα αυτά τα μέτρα, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε μία σειρά από παρεμβάσεις και δράσεις για τη στήριξη της καθημερινότητας των σεισμόπληκτων συμπατριωτών μας, με τη συνεισφορά των ιδιωτών να είναι σημαντική και τη συνεργασία με την τοπική κοινωνία να είναι ιδιαίτερα γόνιμη.

Πέραν, όμως, από τα μέτρα στήριξη και αποκατάστασης, το σχέδιο που υλοποιούμε εστιάζει και στην επόμενη ημέρα. Την επόμενη ημέρα, ώστε το Αρκαλοχώρι, αλλά και η ευρύτερη περιοχή, να μπορέσουν να διαμορφώσουν συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας, μετατρέποντας αυτή τη δύσκολη κατάσταση ως σημείο εκκίνησης για κάτι καλύτερο, αντιμετωπίζοντας, συνάμα, δομικά προβλήματα και παθογένειες του παρελθόντος. Και έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η παράταξη της Νέα Δημοκρατίας δεν είναι για τα εύκολα. Είναι η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών. Είναι η παράταξη που διαχειρίζεται τα δύσκολα. Που αλλάζει τα κακώς κείμενα. Που ξεπερνά τις κρίσεις. Που, με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τις καθιστά ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας και τις επόμενες γενιές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ