Στην παρουσίαση του βιβλίου του Συλλόγου Αργιθεατών Μαγνησίας με τίτλο «Η Αργιθέα Αγράφων: Μια ανυπότακτη γωνιά της Ευρώπης», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, συμμετείχε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Κατά την ομιλία του, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος προλογίζει και το βιβλίο, αναφέρθηκε στους προσωπικούς δεσμούς του με την περιοχή των Αγράφων, στις φυσικές ιδιαιτερότητες και στην κουλτούρα και τις αντιλήψεις των κατοίκων της, αλλά και στις ενέργειες της Κυβέρνησης για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός».

Ακολουθούν σημεία από την ομιλία του κ. Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό:

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ με μεγάλη χαρά, στην παρουσίαση του βιβλίου ‘Η Αργιθέα Αγράφων: Μια ανυπότακτη γωνιά της Ευρώπης’, μίας σημαντικής εκδοτικής επετειακής πρωτοβουλίας από τον Σύλλογο Αργιθεατών Μαγνησίας, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Ενός σημαντικού πονήματος, για το οποίο αξίζουν συγχαρητήρια στον Σύλλογο -έναν δραστήριο σύλλογο της Μαγνησίας, με σημαντικό θετικό πολιτιστικό αποτύπωμα στην περιοχή και την τοπική κοινωνία- και φυσικά στον Πρόεδρό του, κ. Νίκο Παπαρούνα, και σε όλους τους συμμετέχοντες.

Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο είχα μάλιστα την τιμή να προλογίσω, καθώς η περιοχή των Αγράφων είχε πάντα για μένα, από την παιδική ηλικία, ένα ιδιαίτερο βάρος. Μία βαρύτητα που διαμορφώθηκε μέσα από τις οικογενειακές ιστορίες -ιστορίες μιας Σαρακατσάνικης οικογένειας- για την περιοχή των Αγράφων. Την κοιτίδα των προγόνων μου κτηνοτρόφων, αλλά και την περιοχή των κλεφτών που άναψαν τη φωτιά για την ελευθερία της πατρίδας, σε έναν τόπο που δεν ήταν εύκολο κάποιος να γίνει υποτακτικός.

Άλλωστε, ο χαρακτήρας του τόπου φανερώνεται και από την ίδια την ονομασία του, μίας περιοχής ‘άγραφης’ στα κιτάπια -κυρίως φορολογικά- των αντίστοιχων για κάθε εποχή αρχών, κυρίως κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Ταυτότητα και χαρακτήρας που  διαμορφώθηκαν από τη φυσική ιδιαιτερότητα του ορεινού αυτού τόπου, σε συνδυασμό με την κουλτούρα και τις αντιλήψεις των σκληροτράχηλων και ορεσίβιων ανθρώπων της περιοχής. Και κάπως έτσι λοιπόν φαίνεται ότι η πανέμορφη αυτή ορεινή περιοχή, με τους δυναμικούς, αλλά και ευαισθητοποιημένους σε πολλά πεδία, ανθρώπους, άρχισε να αποκαλείται ως Άγραφα.

Αυτόν τον τόπο λοιπόν, για τον οποίο από μικρό παιδί έχω ακούσει τόσα πολλά και όμορφα, μπόρεσα τα τελευταία χρόνια να τον γνωρίσω καλύτερα και από κοντά, και ειδικότερα, τις περιοχές των Θεσσαλικών Αγράφων και της Αργιθέας. Η γνωριμία βέβαια αυτή ήρθε μέσα από μία συγκυρία δυσάρεστη, το ‘χτύπημα’ της περιοχής από τον Μεσογειακό Κυκλώνα ‘Ιανός’, δύο χρόνια πριν, και τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσε.

Αλλά, είναι και γνωριμία που ήρθε, ταυτόχρονα, μέσα από την κοινή μας προσπάθεια για τη διαχείριση των καταστροφών της θεομηνίας και για τη στήριξη και αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν. Ώστε, μετά από το χτύπημα της φυσικής καταστροφής οι πολίτες και οι περιοχές που βιώσαν τις δυσμενείς συνέπειες να μπορέσουν γρήγορα να ορθοποδήσουν.

Από την πρώτη στιγμή μετά το χτύπημα του ‘Ιανού’, βρέθηκα στο πεδίο και μίλησα με τους ανθρώπους της περιοχής, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που είχαν προκύψει και να βοηθήσουμε για την αποκατάσταση, όπως άλλωστε ήταν και η κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέσα, λοιπόν, από τις συχνές επισκέψεις στην περιοχή για την παρακολούθηση της πορείας στήριξης και αποκατάστασης, αλλά και μέσα από την επικοινωνία με τους ανθρώπους της, κατάφερα να αρχίζω να γνωρίζω τα Άγραφα, επιβεβαιώνοντας όσα είχαν σκιαγραφηθεί στο μυαλό μου όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γνώρισα έναν τόπο με όμορφους και περήφανους ανθρώπους, με ταυτότητα και βαθιές ρίζες μέσα στο χρόνο, αλλά και με έναν ευρύ ορίζοντα, όπου με την πρώτη ανάσα βιώνει κάποιος μια πνοή ελευθερίας.

Αυτόν τον τόπο λοιπόν, των Αγράφων, έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και ο αναγνώστης, μέσα από την αξιόλογη προσπάθεια του Συλλόγου Αργιθεατών Μαγνησίας και το βιβλίο ‘Η Αργιθέα Αγράφων: Μια ανυπότακτη γωνιά της Ευρώπης’. Γνωρίζοντας την ανυπότακτη στάση και θέση των ανθρώπων της περιοχής και τους αγώνες τους για την ελευθερία της πατρίδα μας. Αγώνες και θυσίες που μας εμπνέουν και συνιστούν φάρο για όλους εμάς και τις επόμενες γενιές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ