Στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Ενεργός Πολίτης στην πόλη μου»  οι μαθητές της Περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Ευξεινούπολης, την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, έδωσαν μαθήματα ευσυνειδησίας  στους οδηγούς που είχαν παρκάρει τα αυτοκίνητά τους  στα πεζοδρόμια,  στους  χώρους σύντομης διάρκειας στάθμευσης, σε θέσης αναπήρων, στο χώρο περιμετρικά της ανάπλασης της πλατείας μας, κόβοντάς τους  κλήσεις. Οι μαθητές δε δυσκολεύτηκαν καθόλου να βρουν υποψήφιους “πελάτες”. Μέσα  σε μια ώρα έγραψαν 38 αυτοκίνητα.

Οι οδηγοί αισθάνθηκαν αμήχανα όταν διάβασαν το περιεχόμενο της κλήσης των “μικρών τροχονόμων” που βρήκαν στο παρμπρίζ  του αυτοκινήτου  τους  και διαπίστωσαν ότι ήταν εικονική και έλεγε: Φίλε οδηγέ, η κλήση αυτή είναι εικονική, αλλά η ενόχληση που προκαλείς είναι απόλυτα πραγματική!!  Έχεις παρκάρει σε χώρο που   προορίζεται για τους πεζούς, σε χώρο που μπορεί να μετακινηθεί ένας άνθρωπος ΑΜΕΑ, ένας τυφλός ή ένας γονιός με καροτσάκι. Έχεις παρκάρει σε χώρο που η στάθμευση επιτρέπεται μόνο για 10΄. Εμποδίζεις κάποιον  που θέλει να χρησιμοποιήσει το πάρκινγκ  για μια επείγουσα δουλειά.

Δεν είναι κλήση. Είναι  παράκληση να σεβαστεί τα δικαιώματα των πεζών, των ΑΜΕΑ, των τυφλών, των γονιών με καροτσάκι. Βοήθησε κι εσύ να καλυτερέψουμε την πόλη μας!!!

Γίνε ενεργός πολίτης!!!

Πολλοί συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν  ότι απαγορεύεται ή αδιαφορούν ενδεχομένως και παρκάρουν πάνω στα πεζοδρόμια εμποδίζοντας τη διέλευση των πεζών.

Δεν γνωρίζουν ότι στους κενούς χώρους που υπάρχουν περιμετρικά στο χώρο ανάπλασης της πλατείας απαγορεύεται το πάρκινγκ  – επιτρέπεται μόνο για 10΄- , όπως επίσης και στα κενά μπροστά από τις τράπεζες επιτρέπεται μόνο για 10΄και όχι όλη την ημέρα όπως κάνουν μερικοί συμπολίτες μας και παρκάρουν εκεί για να πιουν τον καφέ τους, εμποδίζοντας κάποιον που θέλει να μπει στην τράπεζα για 5΄.

Οι μαθητές θα επαναλάβουν τη δράση πολλές φορές ακόμη με   στόχο  να προωθήσουν  την οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση στην πόλη μας και να ευαισθητοποιήσουν συμμαθητές, καθηγητές, γονείς, συγγενείς, φίλους και συμπολίτες, ώστε να είναι λιγότερο εξαρτημένοι από το αυτοκίνητο.

Πρέπει όλοι να γίνουμε ενεργοί πολίτες στην πόλη μας,  να σεβόμαστε τον συμπολίτη μας και να μην εμποδίζουμε τη διέλευσή  τους!! Μην ψάχνουμε να δούμε αν μας ικανοποιεί η πολιτεία τα θέλω μας,  αλλά ας κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας και ας αναρωτηθούμε αν εμείς με τις πράξεις μας δημιουργούμε δυσκολίες στους συμπολίτες μας!!!!!! Ας μάθουμε  τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας, ας προστατεύσουμε  το περιβάλλον,  ας μην  ρυπαίνουμε, ας υιοθετήσουμε  πρακτικές που ενισχύουν το πράσινο,  την εξοικονόμηση ενέργειας,  ας  προσέξουμε την κατανάλωση του νερού, ας ανακυκλώσουμε,  ας κινηθούμε   με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατο.

Μόνο τότε θα μπορέσουμε να έχουμε μια πόλη πιο ανθρώπινη, μια πόλη όπου ο καθένας μας  θα σέβεται τον συνάνθρωπό του και αυτό θα το πετύχουμε αρχίζοντας με τους μικρούς μαθητές οι οποίοι μας έδωσαν μαθήματα ευσυνειδησίας.

Πριν ξεκινήσουν τις δράσεις τους οι μαθητές του Περιβαλλοντικού προγράμματος είχαν μια συνάντηση με τον Δήμαρχο Αλμυρού κ. Εσερίδη Δημήτριο  όπου αντάλλαξαν απόψεις  και ενημερώθηκαν  για τα θέματα που τους απασχόλησαν στην πορεία του προγράμματος .

Τους μαθητές συνόδευαν στη δράση τους η Διευθύντρια και συντονίστρια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος Σταυραντώνη Μαρία και η καθηγήτρια Σιαμέτη Αθανασία  καθώς και ο Δημοτικός  Αστυνομικός  Βαγγέλης Κούργιας, ο οποίος ενημέρωσε τους μαθητές για τους χώρους όπου απαγορεύεται η στάθμευση ή όπου επιτρέπεται η ολιγόλεπτη καθώς και για τον τρόπο που κόβουν τις κλήσεις.

Η Διευθύντρια

Σταυραντώνη  Μαρία

          MSc  Φυσικής Αγωγής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here