Φωτογραφία από :FDB FOTO DINOS BOURLIS

Τραγικός είναι ο απολογισμός στην κτηνοτροφία της Μαγνησίας από την πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα σε περιοχές των Δήμων Βόλου, Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δεκάδες καμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και χιλιάδες καμένα ζώα, με την πρόεδρο του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας, Χαρούλα Διβάνη, να επισημαίνει ότι «το 50% έως 60% της κτηνοτροφικής παραγωγής έχει καταστραφεί».

Υπολογίζεται ότι μόνο στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Φερών έχουν καεί περισσότερα από 2.500 αιγοπρόβατα, χωρίς αυτή την στιγμή να έχει γίνει καταγραφή του χαμένου ζωικού κεφαλαίου στις περιοχές του Αλμυρού, του Αερινού, της Κοκκίνας και του Σέσκλου.
«Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη στην κτηνοτροφία του νομού Μαγνησίας. Μεγάλο πλήγμα έχουν δεχτεί οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, καθώς εκεί υπάρχουν πολλές κτηνοτροφικές μονάδες και μεγάλος αριθμός ζώων» τόνισε η κ. Διβάνη.

Η ίδια ανέφερε ακόμη, ότι «τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πεθάνουν και πολλά ζώα, λόγω του καπνού που εισέπνευσαν. Αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο να μιλήσουμε με αριθμούς για τα ζώα που έχουν χαθεί, καθώς ακόμη οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν συνέλθει από το ισχυρό σοκ, που έχουν υποστεί. Περιμένω τις επόμενες ημέρες να επικοινωνήσουν μαζί μου όλοι όσοι έχουν χάσει ζωικό κεφάλαιο, ώστε να διεκδικήσουμε άμεσα αποζημιώσεις» προσέθεσε.
Μεγάλος είναι και ο αριθμός των κτηνοτροφικών μονάδων που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν σημαντικές ζημιές από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός πέντε κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή του Σέσκλου, ενώ σε απόγνωση βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Φερών, καθώς η πλειονότητα των κτηνοτροφικών μονάδων έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.
Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί και πολλοί βοσκότοποι στις περιοχές του Παλιουρίου και της Μεγάλης Βελιανιδιάς, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Σέσκλο.

«Πρέπει να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για το ζωικό κεφάλαιο, ενώ για τις ζημιές στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις η διαδικασία γίνεται μέσω των ΠΣΕΑ. Σε κάθε περίπτωση οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας βρίσκονται σε απόγνωση και θα πρέπει και οι γαλακτοβιομηχανίες να τους στηρίξουν, δίνοντάς τους μια γενναία προκαταβολή για το γάλα που θα παραδώσουν. Θα το παλέψουμε, αλλά θέλουμε τη βοήθεια κάθε εμπλεκόμενου φορέα, προκειμένου να μην αφανιστεί η κτηνοτροφία στον τόπο μας» δήλωσε η κ. Διβάνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ