Εκνευρισμό και δυσαρέσκεια στους κόλπους των κτηνοτρόφων προκάλεσε η απρόσµενη ανατροπή στην υπόθεση της συνδεδεµένης των ζωικών, που ενώ προγραµµατιζόταν -κατά το σύνηθες- για πληρωμή μέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα, τελικά αναβλήθηκε για τον επόµενο µήνα και στην καλύτερη για την εβδοµάδα 10 µε 14 Μαΐου.

Με τους κτηνοτρόφους απλήρωτους, το τεράστιο ζήτηµα που ενέκυψε επεκτείνεται σε ολόκληρο τον αγροτικό κλάδο, αφού η στενή έως και ανύπαρκτη ρευστότητα µεταβιβάζει το βάρος των οφειλών στην αγορά ζωοτροφών. Σύμφωνα µε το ρεπορτάζ, η ευθύνη βαραίνει τη διοίκηση της πλατείας Βάθη και τους διαχειριστές του ΟΣ∆Ε, αφού η εµπλοκή µε το µηχανογραφικό σύστηµα το τελευταίο διάστηµα δεν διευκόλυνε τη τους διοικητικούς από τα περιφερειακά υποκαταστήµατα του Οργανισµού Πληρωµών να ολοκληρώσουν έγκαιρα τη διαδικασία των διασταυρωτικών ελέγχων, προκειµένου να είναι έτοιµα τα στοιχεία για να βγει η καρτέλα πληρωµής. Σηµειωτέον ότι -σύµφωνα µε τις πληροφορίες- έχει ήδη υπολογιστεί από τους αρµόδιους των πληρωµών το ύψος των ενισχύσεων ανά ζώο, που υπολογίζεται στα 10,3 ευρώ το κεφάλι για τα αιγοπρόβατα και στα 155 ευρώ το κεφάλι για τα βοοειδή. 

Έτσι, υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, λόγω της διάρκειας της πανδηµίας και της έλλειψης ρευστότητας που πλέον πνίγει τον αγροτικό κόσµο, η καθυστέρηση αυτή αφήνει χωρίς χρήµατα για πάνω από µισό µήνα ακόµα τους κτηνοτρόφους, αφού οι συνδεδεµένες στα ζωικά αποτελούν µια σηµαντική ανάσα για τον κλάδο της τάξης των 55 εκατ. ευρώ περίπου για τους αιγοπροβατοτρόφους και των 35 εκατ. ευρώ για τους βοοτρόφους.

Λάδι στη φωτιά φαίνεται ότι ρίχνουν και οι προσπάθειες συγκάλυψης του ζητήµατος, µε ορισµένους να εξωραΐζουν την υπόθεση, µε το «επιχείρηµα» ότι µόνο πέρυσι η πληρωµή έγινε νωρίτερα, παραγράφοντας αφενός το γεγονός ότι κατά το σύνηθες η πληρωµή αυτή γίνεται τέτοιες ηµέρες και αφετέρου ότι πέρυσι το Πάσχα απλά έπεσε νωρίτερα.

Όλη αυτή η αναστάτωση στους κτηνοτρόφους έρχεται αφού έχει προηγηθεί τον περασµένο ∆εκέµβριο η «προβληµατική πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης, που άφησε αρκετά υπόλοιπα απλήρωτα για µεγάλη µερίδα του κλάδου, ενώ δεν ήταν λίγοι και αυτοί που ήρθαν αντιµέτωποι µε ανεξήγητες παρακρατήσεις. Την ίδια ώρα, καλούνται να εξασφαλίσουν ζωοτροφές που το τελευταίο τετράµηνο σηµείωσαν άνοδο στις τιµές τους έως και 40%, µε αποτέλεσµα να εξανεµιστεί σηµαντικό ποσοστό της αύξησης στις τιµές του γάλακτος. Συγκεκριµένα, η σόγια το 2020 είχε 37 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 53 λεπτά το κιλό, το καλαµπόκι το 2020 είχε 18 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκε σε 26-27 λεπτά το κιλό όπως και το τριφύλλι. Τα πίτουρα το 2020 είχαν 16-17 λεπτά το κιλό και το 2021 αυξήθηκαν σε 23-24 λεπτά το κιλό.

Επιπλέον σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας από τον Φεβρουάριο µέχρι και µέσα στον Απρίλιο καταγράφτηκαν παρατεταµένοι παγετοί, µε θερµοκρασίες τέτοιες που είχαν ως αποτέλεσµα τη µείωση της παραγωγής γάλακτος των αιγοπροβάτων κατά 20-30%, ενώ σε ορισµένες περιπτώσεις άγγιξε και το 40%.

πηγή:https://www.agronews.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ