Ανεβαίνουν οι τόνοι στο Αυλάκι Φθιώτιδας με τους κατοίκους να βρίσκονται κυριολεκτικά στα κάγκελα μετά και την σημερινή επίσκεψη κλιμακίου στο παλιό εργοστάσιο ΒΟΜΒΥΞ για ελέγχους καταλληλότητας.  Η άφιξη του κλιμακίου που αποτελούνταν από εκπροσώπους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του ΔΟΜ και της Αστυνομίας πυροδότησε το κλίμα αφού το ενδεχόμενο να μεταφερθεί στο Αυλάκι μεγάλος αριθμός προσφύγων (περίπου 1500 – 2000) μοιάζει πλέον περισσότερο με δεδομένη και ειλημμένη απόφαση.

Η περιοχή του παλιού εργοστασίου ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και έχει ενοικιαστεί σε αγρότη της περιοχής, ο οποίος σήμερα το πρωί ειδοποιήθηκε να ξεκλειδώσει την κεντρική πύλη προκειμένου να μπει στον χώρο ομάδα του Υπουργείου και του ΔΟΜ για ελέγχους.

Το κλιμάκιο έφτασε, αλλά ταυτόχρονα άρχισαν να συγκεντρώνονται στην είσοδο του κλειστού εργοστασίου οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι της περιοχής. Μαύρος καπνός από καμένα λάστιχα και πανό με το σύνθημα «ΌΧΙ ΝΕΑ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ ΤΟ ΑΥΛΑΚΙ» ήταν η εικόνα που αντίκρισε το κλιμάκιο κατά την έξοδο του ενώ κλήθηκε να απαντήσει και στις ερωτήσεις των πολιτών.

Ζητούν ενημέρωση

«Να μεταφέρετε στην κυβέρνηση ότι δεν θα δεχτούμε 2000 πρόσφυγες δίπλα σε ένα χωριό 320 κατοίκων. Υπάρχουν καταλληλότερες λύσεις και τις έχουμε προτείνει. Ας τις δεχτούν γιατί εδώ δεν θα έρθει κανείς. Εδώ θα γίνει Κούγκι… Αυτό να μεταφέρετε στο Υπουργείο» είπε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Στυλίδας Δημήτρης Ψάρρης.

Σε έντονους τόνους και η τοποθέτηση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Νίκου Τσικρικώνη . «Δεν μπορεί να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Δεν μας ενημερώνουν, αγνοούν τις προτάσεις μας. Για αυτό και εμείς από αύριο ξεκινάμε δυναμικές κινητοποιήσεις. Δεν δεχόμαστε πρόσφυγες εδώ. Αυτό να γίνει σαφές»είπε χαρακτηριστικά.

Και η Δήμαρχος Στυλίδας Βιργινία Στεργίου διαμαρτυρήθηκε για τις κινήσεις που γίνονται από την κυβέρνηση χωρίς να ενημερώνεται η τοπική κοινωνία. «Θέλω επίσημη ενημέρωση από τον Υπουργό, τον Περιφερειάρχη, από κάθε αρμόδιο. Δεν μπορούν να αφήνουν τον Δήμο απέξω. Τους καλώ να ξαναδούν την πρόταση του Δήμου Στυλίδας για την εγκατάσταση προσφύγων σε άλλο κοντινό σημείο που έχουμε προτείνει και να μην εμείνουν στο Αυλάκι για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στο χωριό.

Είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση των προσφύγων στο Αυλάκι, γιατί θα έχουν πρόβλημα και οι 300 κάτοικοι που μένουν δίπλα στο εργοστάσιο και οι 2000 πρόσφυγες που θα στοιβαχτούν εδώ. Υπάρχουν τεκμηριωμένες προτάσεις μας για την εγκατάσταση των προσφύγων αρκεί η Πολιτεία να μην δρα χωρίς την συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά να συνεργάζεται για το καλύτερο αποτέλεσμα” δήλωσε ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Στυλίδας Γιάννης Αποστόλου.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τα ζητήματα ανισότητας  (οι πρόσφυγες θα είναι περίπου 2000 ενώ οι κάτοικοι του χωριού μόλις που ξεπερνούν τους 300) η τοπική κοινωνία θέτει και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας αφού στο κλειστό εργοστάσιο της ΒΟΜΒΥΞ  υπάρχουν κατάλοιπα τοξικών. Να υπενθυμίσουμε ότι οι δεξαμενές των εργοστασίων ΒΟΜΒΥΞ – ΒΟΜΒΥΚΡΥΛ, όταν ήταν σε λειτουργία ήταν γεμάτες με την τοξική χημική ουσία  ΑΚΡΥΛΟΝΙΤΡΙΛΙΝΙΟ. Στην δεκαετία του 1990 μετά από διαρροή οι τοξικές ουσίες με μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρηση είχαν απομακρυνθεί, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ποσότητες δεν έχουν παραμείνει στις υπόγειες δεξαμενές, λένε οι κάτοικοι που γνωρίζουν καλά τις συνθήκες, αφού αρκετοί από αυτούς εργάζονταν στο εργοστάσιο.

πηγή:https://lamianow.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here