Τη Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου της Κυβέρνησης για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021. Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, συνοδεύτηκε από τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, καθώς και από τους Δημάρχους των σεισμόπληκτων Δήμων Ανατολικής Σάμου και Τυρνάβου, κκ. Γιώργο Στάντζο και Γιάννη Κόκουρα αντίστοιχα.
Κατά την επίσκεψή του, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο Μινώα Πεδιάδας στο Αρκαλοχώρι με τον Δήμαρχο κ. Μανώλη Φραγκάκη, αυτοδιοικητικούς παράγοντες και κοινωνικούς φορείς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας συζήτησαν την πορεία υλοποίησης των μέτρων για τη στήριξη των σεισμοπλήκτων και την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός σε υποδομές και δίκτυα. Ακολούθησε συνάντηση με τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο, κατά την οποία συζητήθηκαν τόσο η εφαρμογή των μέτρων για την τόνωση της παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας, όσο και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομικοί φορείς, ενώ μετά τη συνάντηση επισκέφθηκαν εμπορικούς δρόμους της περιοχής και συζήτησαν με τους επιχειρηματίες. Παράλληλα, επίσκεψη πραγματοποιήθηκε, με τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, και στους οικισμούς με τους οικίσκους όπου φιλοξενούνται σεισμόπληκτοι.
Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων στο Αρκαλοχώρι, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε σχετικά: «Κατά τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε με τους αυτοδιοικητικούς και τους παραγωγικούς παράγοντες της περιοχής, συζητήσαμε για τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης που σχεδίασε και υλοποιεί η Κυβέρνηση έπειτα από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των οποίων ξεπερνά τα 270 εκατ. ευρώ – ποσό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί όσο ωριμάζει η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου. Συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους -κεντρικό κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση και παραγωγικούς φορείς- προκειμένου να εφαρμόσουμε γρήγορα, αποτελεσματικά και δίκαια τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης για τις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης».
Στη συνέχεια, στο Καστέλλι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για το κρίσιμο ζήτημα της κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων μετά τον σεισμό, με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών παραγόντων. Κατά διάρκεια της σύσκεψης, αναλύθηκε η νέα φιλοσοφία της Κυβέρνησης για την προώθηση των κατεδαφίσεων σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις, μέσα από την έκτακτη χρηματοδότηση του κράτους και την υλοποίηση του έργου από τις δημοτικές αρχές, διασφαλίζοντας τη δημόσια ασφάλεια, απαλλάσσοντας τους ιδιώτες από το κόστος της κατεδάφισης και διαμορφώνοντας τις συνθήκες για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των κτιρίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε σχετικά: «Η Κυβέρνηση, έχοντας αναγνωρίσει από την αρχή τη δυσκολία των συμπολιτών μας να επωμιστούν, μεταξύ άλλων, και το κόστος κατεδάφισης του ακινήτου τους που έχει χαρακτηριστεί ως επικινδύνως ετοιμόρροπο εξαιτίας του σεισμού, έχει ήδη ξεκινήσει τη χρηματοδότηση των εμπλεκόμενων Δήμων για να αναλάβουν οι ίδιοι την εκτέλεση των κατεδαφίσεων των κτιρίων που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, έχει επαναληφθεί -υπό την τρέχουσα Κυβέρνηση, γιατί νωρίτερα δεν ίσχυε κάτι τέτοιο- στις περιπτώσεις τόσο της Σάμου, όσο και του Τυρνάβου, έπειτα από τους σεισμούς της 30ής Οκτωβρίου 2020 και της 3ης Μαρτίου 2021 αντίστοιχα. Για αυτό είναι, άλλωστε, μαζί μας και οι Δήμαρχοι των Δήμων Ανατολικής Σάμου και Τυρνάβου, οι κκ. Στάντζος και Κόκουρας, για να μοιραστούν την εμπειρία τους. Και αυτό διότι στις περιοχές τους το ποσοστό των κατεδαφίσεων πλησιάζει το 90% των κτιρίων για τα οποία έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου. Ως εκ τούτου, συνεργαζόμαστε στενά με την τοπική αυτοδιοίκηση για να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτιρίων και σε αυτή την περίπτωση».