Άγιος Φώτιος ο Μέγας: O Μέγας Φώτιος υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες και λαμπρότερες μορφές της εκκλησιαστικής και της παγκόσμιας ιστορίας. Γεννήθηκε το 820 στην Κωνσταντινούπολη από αριστοκρατική και πλούσια οικογένεια, η οποία αγωνίσθηκε για την τιμή και την αποκατάσταση των αγίων εικόνων. O Φώτιος έκανε λαμπρές σπουδές και αρίστευσε στα γράμματα και τις επιστήμες.

Διακρίθηκε για την ευφυΐα του, την πολυμέρεια και πολυμάθεια του, την ευθεία και αντικειμενική κρίση και το ήθος του χαρακτήρα.

Στην αρχή υπηρέτησε και διέπρεψε σε ανώτατα πολιτικά αξιώματα, όταν όμως ο Πατριάρχης Ιγνάτιος απομακρύνθηκε από το θρόνο του με βίαιο τρόπο, ο Φώτιος αποτέλεσε τη μόνη ελπίδα εξόδου της Εκκλησίας από την κρίση. Μέσα σε έξι ημέρες χειροτονήθηκε «αθρόων» διάκονος πρεσβύτερος και επίσκοπος και έθεσε το αξίωμά του και τη ζωή του στην υπηρεσία της εκκλησίας.

Αγωνίστηκε με πάθος κατά των ποικιλώνυμων εχθρών της Εκκλησίας και ιδίως κατά των καινοτομούντων παπικών, φθάνοντας ως και την καθαίρεσιν του Πάπα Νικολάου. Όμως, ο αυτοκράτορας Λέων ΣΤ΄ ο Σοφός του στέρησε τον πατριαρχικό θρόνο κατά το έτος 886 και ο άγιος τελείωσε την πολυτάραχη ζωή του εξόριστος στην ιερά μονή των Αρμενιανών («άγνωστον που κειμένη». Θ.Η.Ε., τ. 12, στ. 27).

Ο Μέγας Πατριάρχης Φώτιος υπήρξε ένας εκ των μεγαλυτέρων εκκλησιαστικών συγγραφέων, συγγράψας έργα δογματικά, αντιρρητικά, ερμηνευτικά, ηθικά, ασκητικά, καθώς και επιστολές, ύμνους. Για την όλη του παρουσία στην Εκκλησία εκλήθη «Μέγας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here