Οι  μαθητές  και οι μαθήτριες  του Γυμνασίου Ευξεινούπολης  πραγματοποίησαν τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Κέρκυρα στα πλαίσια προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων από 4 έως 7 Απριλίου 2019. Στόχος ήταν η βιωματική προσέγγιση των μαθητών στο φυσικό, οικιστικό  και πολιτιστικό  περιβάλλον της περιοχής,  μιας περιοχής μακρινής από την καθημερινότητα των παιδιών, η σύγκριση με τη δική τους περιοχή και η αξιοποίηση των εμπειριών τους.

Οι πρώτες μας ώρες στην Κέρκυρα κύλησαν όμορφα αφού περιελάμβαναν περιήγηση στα Καντούνια, τη Σπιανάδα και το Λιστόν. Επιπλέον, ήρθαμε σε μια πρώτη επαφή με τις τοπικές παραδοσιακές γεύσεις του νησιού. Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε την εκκλησία της Παναγιάς της Βλαχέρνας στην περιοχή Κανόνι όπου βρίσκεται και το «προστατευμένο»  Ποντικονήσι. Η  επόμενη μέρα  περιελάμβανε επίσκεψη και ξενάγηση στο Αχίλλειον. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο εσωτερικό του ανακτόρου όπου είδαν τα δωμάτια της «θλιμμένης» πριγκίπισσας Σίσσυ, τη διακόσμηση με πίνακες από την Ελληνική μυθολογία, τα προσωπικά αντικείμενα κ.α. Παράλληλα, περπατήσαμε στον μεγάλο εξωτερικό χώρο του ανακτόρου όπου  θαυμάσαμε τα αγάλματα του Αχιλλέα και την υπέροχη αρχιτεκτονική του κτιρίου.

Κατά την επίσκεψη στην Παλαιοκαστρίτσα, θαυμάσαμε τη θάλασσα στο όμορφο Ιόνιο και στη συνέχεια περπατήσαμε ως το Μοναστήρι της Παναγιάς. Εκεί περιηγηθήκαμε στον εσωτερικό κι εξωτερικό χώρο του Μοναστηριού, παρατηρώντας την αρχιτεκτονική κι ατενίζοντας τη μοναδική θέα.  Έπειτα, κατευθυνθήκαμε στη χώρα και ξεναγηθήκαμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα όπου και προσκυνήσαμε το σκήνωμα του Αγίου. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στο Μον Ρεπό και ξεναγηθήκαμε στους χώρους που λειτουργούν ως Μουσείο της Παλαιόπολης. Στην επίσκεψή μας  στο Ασιατικό Μουσείο γνωρίσαμε έναν διαφορετικό από τον δικό μας πολιτισμό. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ξεναγηθήκαμε στο Παλιό Φρούριο της πόλης και γνωρίσαμε την ιστορία του νησιού, το τμήμα μουσικής του Ιόνιου Πανεπιστημίου,   απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την πανοραμική θέα της παλιάς πόλης.

Την ημέρα της επιστροφής  επισκεφτήκαμε το Μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων του Π. Βρέλλη. Το μεσημέρι έγινε μία μεγάλη στάση στα Ιωάννινα για ξεκούραση  και φαγητό δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα, περπατήσαμε στα σοκάκια του Κάστρου των Ιωαννίνων και επισκεφτήκαμε το μουσείο. Επίσης κάναμε μια στάση και στο Μέτσοβο όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ηπειρωτική αρχιτεκτονική, το υπέροχο ορεινό τοπίο και τη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων.

Αναμφίβολα, ήταν μια αξέχαστη εκδρομή! Όλοι, μαθητές και καθηγητές, γυρίσαμε πίσω πλουσιότεροι σε εμπειρίες, πιστεύοντας ότι εκπληρώσαμε τους αρχικούς μας στόχους,  την κατάκτηση νέων γνώσεων, τη γνωριμία με νέους τόπους και την επαφή με τη φύση. Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Σταυραντώνη  Μ., Σιαμέτη Α., Καραγιαννοπούλου Μ., Τσιαμανή Ε. και Μηλιώνη Φ.  Είναι σημαντικό να ευχαριστήσουμε τους μαθητές μας για  τη συμπεριφορά τους αλλά και τους συνοδούς-εκπαιδευτικούς για τη συνεργασία τους. Επίσης ευχαριστούμε τους χορηγούς μας  για τα δώρα στη λαχειοφόρο κλήρωση, την κ. Μίνα Τελκή, το Κρεοπωλείο «Η Γούρα» Μητράκος Ηλίας, και τον Ν. Λαρίση – Χ. Ρουσσόπουλο.

Η Διευθύντρια

Σταυραντώνη Μαρία

Δείτε φωτογραφίες από την εκπαιδευτική εκδρομή:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here