Την Παρασκευή 3-12-2021, πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη, τηρώντας τα μέτρα προστασίας για τον covid19, των μαθητών της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Μουσείου, ξεκινώντας από τα ευρήματα της νεολιθικής εποχής, με ιδιαίτερη έμφαση στα αγγεία, στα ειδώλια και στα εργαλεία. ‘Επειτα θαύμασαν τις επιτύμβιες στήλες της ελληνιστικής περιόδου από τη Δημητριάδα, καθώς και τους τάφους και τέλος ξεναγήθηκαν στην αίθουσα με τα ευρήματα από την Iωλκό, τις Φερές και τη Δημητριάδα, όπου παρουσιάζεται η εξέλιξη της θεσσαλικής πόλης στο μυχό του Παγασητικού Κόλπου από τη μυκηναϊκή εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους. Εντύπωση προξένησε στα παιδιά, το μαγειρείο της κλασσικής εποχής και ο κλίβανος όπου ψήνονταν τα αγγεία, καθώς και 2 παναθηναϊκοί αμφορείς.
Συνοδοί καθηγητές: Καπούλα Σωτηρία, Κουτσομήτρου Θεοδώρα, Μπογδανίδου Ανθή, Πετρά Ευαγγελία, Τσιαμανή Ελένη, Χαλιαμάλια Ζωγραφία.
Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου επισκέφθηκαν το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.&Σ. Τσαλαπάτα, όπου παρακολούθησαν την περιοδεύουσα έκθεση “Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL”, που παρουσίασε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ), στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, Φιλέλληνες και Οθωμανοί, άντρες και γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, παρουσιάζονται σε φιγούρες PLAYMOBIL. Μικρόσωμες πολύχρωμες φιγούρες «συνθέτουν» πεδία μαχών, αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα, περιγράφουν σκηνές καθημερινότητας, απεικονίζουν σημαίνουσες μορφές του Αγώνα. Οπτικοποιούνται, με κατανοητό και ευφάνταστο τρόπο, όσα θέλει να αφηγηθεί η έκθεση και η Ιστορία έγινε ένα απολαυστικό ταξίδι όχι μόνο για τους μικρούς αλλά και για τους μεγάλους.
Επίσης οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον χώρο του εργοστασίου και είχαν την ευκαιρία να δουν κινούμενες και σταθερές μακέτες, που εξηγούν πώς φτιάχνονταν τα τούβλα και τα κεραμίδια και γνώρισαν την καθημερινή ζωή στο εργοστάσιο, καθώς και όλα τα στάδια της παραγωγής διαφορετικών τύπων τούβλων και κεραμιδιών. Μπήκαν μέσα στην κάμινο Hoffmann, εντυπωσιακό φούρνο 24ωρης καύσης για το ψήσιμο των τούβλων και των κεραμιδιών, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Τα εργαστήρια και οι βιομηχανικοί χώροι του εργοστασίου έχουν αναστηλωθεί και αποτελούν σήμερα σπάνιο δείγμα διασωζόμενου βιομηχανικού συγκροτήματος στον ελληνικό χώρο.
Συνοδοί καθηγητές: Βακάλη Βασιλική, Δρόσου Μάρθα, Καραγιαννοπούλου Μαρία, Λάιος Δημήτριος, Μηλιαρονικολάκη Καλλιόπη, Σιαμέτη Αθανασία, Σταυραντώνη Μαρία.