Στην Ολομέλεια της Βουλής παρέθεσε ομιλία ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022. Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στο πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει τη χώρα μας -και επομένως και τον Κρατικό Προϋπολογισμό-, στον στρατηγικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στη μεταρρύθμιση του πλαισίου της κρατικής αρωγής για την ταχύτερη και δικαιότερη στήριξη των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, ενώ μίλησε και με συγκεκριμένα παραδείγματα για την ανταπόκριση της Κυβέρνησης απέναντι σε σοβαρές φυσικές καταστροφές, όπως αυτή του «Ιανού». Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου:

«Συζητάμε επί του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022, το περιεχόμενο του οποίου έρχεται να αποτυπώσει τη σημαντική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021, ως αποτέλεσμα της κρατικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται -χωρίς διακοπή ή επιβράδυνση. 

Η κλιματική κρίση είναι, δυστυχώς, γεγονός. Μία κρίση που καθιστά την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων πιο πιθανή και με μεγαλύτερη ένταση από ό,τι στο παρελθόν. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχουμε βιώσει τα αποτελέσματα αυτά. Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, μεγάλες δασικές πυρκαγιές, καύσωνες, απρόσμενοι παγετοί και άλλα ακραία φαινόμενα που παλαιότερα εμφανίζονταν σποραδικά, πλέον συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα. Στα φαινόμενα αυτά, δεδομένου ότι ζούμε σε μία σεισμογενή περιοχή, προστίθενται, δυστυχώς, και οι σεισμοί.

Πρόκειται για φαινόμενα που δοκιμάζουν τις αντοχές των υποδομών, που πλήττουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και επιβαρύνουν καθοριστικά το φυσικό περιβάλλον. Στο τέλος της ημέρας, βέβαια, επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό. Απέναντι σε αυτά τα νέα δεδομένα, η Κυβέρνηση εφαρμόζει μία ολιστική στρατηγική πάνω σε τρεις πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας είναι η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης, πράσινης, ανάπτυξης. Ένας πυλώνας με σημαντικές πρωτοβουλίες για να μετριαστούν οι συνθήκες που οδήγησαν στην κλιματική κρίση, όπως αυτές για την απολιγνιτοποίηση, την υπεράκτια αιολική ενέργεια, την κυκλική οικονομία, την ενεργειακή αυτονομία νησιών μας, την έκδοση πράσινου ομολόγου, τον νέο κλιματικό νόμο.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την ανθεκτικότητα έναντι των φυσικών καταστροφών. Με κομβικό ρόλο του νέου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνέχεια της σημαντικής ενδυνάμωσης της πολιτικής προστασίας τα τελευταία χρόνια. Με έμφαση, μεταξύ άλλων, σε έργα αντιπυρικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης, αλλά και σε καινοτόμες διαδικασίες και εργαλεία πρόληψης και πρόβλεψης.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά το πλαίσιο στήριξης και αποκατάστασης μετά από μία φυσική καταστροφή. Πλαίσιο που άλλαξε τη τελευταία διετία. Αρχικά άλλαξε η φιλοσοφία, η οποία πλέον εδράζεται σε ένα διττό στόχο: η στήριξη να φτάσει γρήγορα σε όσους τη δικαιούνται και η αποκατάσταση να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Σε αυτή τη βάση διαμορφώθηκε και εμπλουτίζεται το πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Μία αλλαγή που προέκυψε, και εξελίσσεται, μέσα από την εμπειρία στο πεδίο. Η συνεχής παρουσία στο πεδίο είναι βασικό συστατικό της νέας φιλοσοφίας. Αυτό επιτρέπει την επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, τη διευθέτηση ζητημάτων και τη διασφάλιση της υλοποίησης των μέτρων.

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, της μεταρρύθμισης αφορούσε τις επιχειρήσεις και έγινε στις αρχές του 2021. Πλέον, μέσα σε λίγες εβδομάδες οι επιχειρήσεις μπορούν να λαμβάνουν προκαταβολή, και στους επόμενους μήνες μπορούν να λαμβάνουν την τελική επιχορήγηση, που δύναται να φτάνει ως και το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, όταν με το προηγούμενο καθεστώς οι επιχειρήσεις λάμβαναν μόλις το 30% μετά από τρία, τέσσερα ή και περισσότερα χρόνια. Ένα πλαίσιο που αφορά, πλέον, και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, καλύπτοντας σημαντικά κενά του παρελθόντος.

Αξίζει ενδεικτικά να σημειωθεί ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες, επιχειρήσεις έλαβαν προκαταβολή σε περιοχές του “Ιανού” και στη Σάμο, ενώ μέσα σε τέσσερις μήνες δημοσιεύθηκε απόφαση τελικής χρηματοδότησης επιχειρήσεων στη Βόρεια Εύβοια.

Το περασμένο καλοκαίρι έγινε και το επόμενο βήμα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, εισάγοντας την ενίσχυση πρώτης αρωγής μέσα από μια ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα. Ενιαία διότι δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις ή τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αλλά επεκτάθηκε σε στεγαστική συνδρομή και την αποζημίωση οικοσκευής.

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, συνεπώς, αποτελεί μία δυναμική διαδικασία, κατά την οποία όλα τα συστατικά του μηχανισμού κρατικής αρωγής προσαρμόζονται στη νέα φιλοσοφία. Μία προσπάθεια που προχωρά και στα πεδία της στεγαστικής συνδρομής, της αποζημίωσης οικοσκευής και της αποζημίωσης στον πρωτογενή τομέα. Προχωρά με έμφαση στην ψηφιοποίηση, στην ταχύτητα και στη δικαιοσύνη. Προχωρά και μέσα από τον συνεχή εμπλουτισμό των μέτρων, ώστε η στήριξη να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε περίπτωση.

Και όλη αυτή η διεργασία εξέλιξης, πραγματοποιείται παράλληλα με την εφαρμογή του πλαισίου στήριξης και αποκατάστασης. Ουσιαστικά, αλλάζουμε το πλαίσιο, καθώς το υλοποιούμε, διότι οι ανάγκες είναι εδώ, είναι ισχυρές και πιεστικές.

Οι ανάγκες αυτές έχουν σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση, που είναι ανελαστική. Τα τελευταία χρόνια τα αρμόδια Υπουργεία έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση. Και αξίζει, ενδεικτικά, να δούμε σε ορισμένες περιπτώσεις τη δημοσιονομική επίπτωση, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από διαθέσεις και χορηγήσεις ποσών, δεσμεύσεις πιστώσεων και εγκρίσεις χρηματοδότησης.

Η συνολική επιβάρυνση, μέχρι τώρα, προκύπτει:

  • Στον μεσογειακό κυκλώνα “Ιανό” κοντά στα 800 εκατ. ευρώ.
  • Στον σεισμό της Σάμου κοντά στα 125 εκατ. ευρώ.
  • Στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια κοντά στα 230 εκατ. ευρώ.
  • Στον σεισμό της Κρήτης κοντά στα 225 εκατ. ευρώ.

Πόροι αρκετά σημαντικοί, εάν συνυπολογιστούν και όλες οι άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Πόροι που θα αυξηθούν, καθώς συνεχίζεται η αποκατάσταση. Πόροι, κατά βάση, εθνικοί, καθώς η ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που δημιουργούνται. Ενδεικτικά για τον “Ιανό”, από τα 800 εκατ. ευρώ, η στήριξη από το Ταμείο ανήλθε μόλις στα 22 εκατ. ευρώ.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Είναι μια δυσάρεστη πραγματικότητα που έχει αλλάξει τα δεδομένα. Νέα δεδομένα στα οποία πρέπει να εναρμονιστούμε όλοι σε εθνικό, σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο.

Σε εθνικό επίπεδο, η Κυβέρνηση το έχει πράξει. Ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει τα εργαλεία και τους πόρους για αυτές τις ανάγκες. Για ανάγκες που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2021 και πριν, αλλά και για ανάγκες που μπορεί να προκύψουν μέσα στο έτος. Ανάγκες ώστε η πολιτεία να είναι δίπλα στον πολίτη, στον αγρότη και στις επιχειρήσεις, άμεσα και δίκαια.

Ανάγκες για την αποκατάσταση, ανασυγκρότηση και ανάπτυξη τόπων και δασών. Ανάγκες που αποτελούν ευκαιρία για μία καλύτερη επόμενη ημέρα για τις περιοχές και τους συμπολίτες μας που επλήγησαν. Και προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε εντατικά σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ